TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Asseltine, Walter "Red"

Geboortedatum:
27 november 1919
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Wasp Section, The Irish Regiment of Canada, 11th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de nacht van 16 op 17 april 1945 viel een sterke vijandelijke troepenmacht, bestaande uit ongeveer 1.000 man gesteund door zelf-rijdend geschut Otterloo in Nederland aan. Het Irish Regiment of Canada was verantwoordelijk voor de verdediging van de stad die een sleutelpoositie vormde op de hoofdroute van 5 Canadian Armoured Division en de plek van het hoofdkwartier van de divisie. De vijand slaagde erin in de stad door te dringen en de bittere gevechten gingen de hele nacht door.
Tegen 06:00 uur waren ongeveer 300 vijanden erin geslaagd in een vitale sector door te dringen en lagen veilig ingegraven langs de kanten van de smalle weg. Corporal Asseltine, die het bevel voerde over een sectie van drie Wasp carriers met vlammenwerpers, kreeg opdracht deze vitale sector te zuiveren. Toen de sectie met Cpl. Asseltine in de voorste carrier de weg op reed, kwam die onmiddellijk van drie kanten onder dicht vuur van klein kaliber wapens, soms van maar vier of vijf meter afstand. Het vijandelijke vuur negerend leidde deze NCO met grote kalmte het werk van zijn sectie, opende het vuur met zijn vlammenwerper en besproeide de sloten en de loopgraven aan beide kanten van de weg. Een gecamoufleerde bazooka opende het vuur van ongeveer 30 meter afstand en de tweede carrier werd buiten gevecht gesteld. Cpl. Asseltine bestormde onmiddellijk de positie en doodde de bemanning met een salvo uit zijn Bren. Het zicht was door mist beperkt tot 50 meter maar deze NCO reed 300 meter de weg op totdat de brandstof voor zijn vlammenwerper op was en reed toen door, vurend met klein kaliber wapens totdat deze vitale sector van vijanden was gezuiverd. Hij keerde toen, haalde de bemanning van de uitgeschakelde carrier op en reed naar zijn hoofdkwartier terug om te tanken.
Als gevolg van de magnifieke leiding en moed van deze NCO werden 70 vijanden gedood, velen raakten gewond en de rest raakte zo gedemoraliseerd dat het tactische beeld volledig veranderde en de stad snel van vijanden werd gezuiverd.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto