TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ross, Alexander Murdock

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
"F" Troop, 17th Canadian Field Regiment RCA, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Toegekend op:
11 oktober 1945
In de nacht van 16 op 17 april 1945 lag F Troop van het 17 Canadian Field Regiment 300 meter ten noorden van het dorp Otterloo in Nederland. Lt. Ross was Gun Position Officer van F Troop.
Om ongeveer 00:30 op 17 april viel de vijand de stad aan in een poging weer contact te maken met zijn hoofdmacht. Onder dekking van een klein bos slaagde de vijand erin de commandopost van de eenheid binnen te dringen. Lt. Ross realiseerde zich dat hij niets voor zijn sectie kon doen vanuit een huis dat door de vijand was bezet en dekte de staf van de commandopost terwijl zij het huis verlieten en naar de geschutsstelling gingen waar zij zich ingroeven. De stelling lag onder zwaar vuur van mortieren en werd al gauw onder vuur genomen met middelzware mitralleurs op beide flanken en ook van voren. Ondanks dit geconcentreerde vuur ging Lt. Ross naar iedere geschutsopstelling om duidelijke en strikte orders te geven dat de stelling moest worden behouden en dat iedere kogel uit kleine wapens raak moest zijn.
Als gevolg werd er, toen de vijand in grote getale op kwam zetten, alleen op zichtbare doelen geschoten, dat wil zeggen van ongeveer 4 meter afstand. Al spoedig was de hele groep omsingeld en afgesneden en men nam aan dat alle manschappen hetzij waren gedood of gevangen genomen. Maar niets was minder waar. Deze officier sloeg met zijn groep gedurende zes en een half lange en heftige uren aanval na aanval af tot aan zonsopgang toen er hulp aankwam die de mannen bezig vond met het schoonmaken van het geschut en het nuttigen van het ontbijt. Gedurende de nacht maakte Lt. Ross twee trips over 300 meter open terein dat onder vuur lag van mitrailleurs om contact op te nemen met de dichtstbijzijnde infanteriestelling in een poging zijn battreijcommandant op het hoofdkwartier van het bataljon een verzoek te sturen om extra vuursteun.
Door zijn snelle inschatting van de situatie, zijn uitmuntende leiding en zijn snelle opstelling van zijn groep voor de verdediging maakte deze dappere officer het mogelijk dat de stelling bleef behouden zonder het verlies van een enkel stuk geschut. Dit vastberaden standhouden had tot gevolg dat de aanval op de stand via de stelling van de groep mislukte.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto