TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stone, James Howard

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
76 Battery, 17th Canadian Field Regiment RCA, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Toegekend op:
24 januari 1946
Aanbeveling:
Lt. Stone is officier op de commandopost van de 76 Canadian Field Battery en heeft met het 17 Canadian Field Regiment de veldtochten in Italië en Nederland meegemaakt.
Tijdens de doorstoot naar het meer van Comaccio in januari 1945 deed Lt. Stone dienst als Gun Position Officer toen door zware regens zijn ingegraven commandopost onder water was gelopen en zijn staf gedwongen werd vanuit een voertuig te werken. Tijdens deze periode lag de stelling van de batterij onder zwaar granaatvuur maar met vertoon van groot plichtsbesef werkte Lt. Stone in zijn voertuig door en bleef met de batterij vuren. De granaatscherven kwamen zo dichtbij dat er veel gaten zaten in de kap van het voertuig waar de scherven doorheen waren gekomen.
In de nacht van 16 op 17 april lag het 17 Canadian Field Regiment 300 meter ten noorden van het dorp Otterlo in Nederland op de centrale linie van de 5 Canadian Armoured Division. Op 17 april om 00:30 viel de vijand met 800 man aan langs een front in het gebied van de batterij van Lt. Stone. Ondanks voortdurend mitrailleurvuur en mortiergranaten die rond de commandopost insloegen, bediende Lt. Stone zelf de radio en gaf belangrijke informatie door zoals die vanuit de stelling van de troepen werd doorgegeven. De batterij die rechts van hem lag vroeg opeens om ondersteunend artillerievuur waarop Lt. Stone reageerde door de vijand met de derde batterij onder vuur te nemen. Om resultaat te hebben moest dat binnen 100 meter van zijn eigen commandopost neerkomen maar zonder op het gevaar te lettten legde hij dit vuur met verwoestend effect. Lt. Stone verliet zijn post pas toen de vijand zijn commandopost binnendrong en de radio onklaar raakte. Lt. Stone liet zich niet uit het veld slaan en pakte een andere radio, richtte een nieuwe commandopost in en verdedigde met een kleine groep mannen met lichte wapens de stelling totdat er zich een gelegenheid bood terug te keren naar het hoofdkwartier van het regiment.
Lt. Stone’s kalmte en absolute plichtsbesef vormde een inspirerend voorbeeld voor alle rangen en de vastberadenheid en dappere inspanningen met zijn batterij te strijden onder de slechtst mogelijke omstandigheden verdienen de hoogste eer.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto