TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wellum, Geoffrey Harry Augustus

    Geboortedatum:
    4 augustus 1921 (Walthamstow/Greater London, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    18 juli 2018
    Dienstnummer:
    42925
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Wellum werd opgeleid aan de Forest School in Snaresbrook meldde zich direct na school bij de RAF. Hij was pas 17 toen hij in augustus 1939 tekende voor een kort dienstverband. Toen hij zijn wings behaalde, was hij nog maar 18.
    Hij werd toen in mei 1940 direct bij 92 Squadron geplaatst dat met Spitfires vloog; een toestel dat hij zelfs nog nooit eerder had gezien, laat staan erin gevlogen. Hij kwam niet in actie boven Frankrijk of Duinkerken omdat hij nog niet geschikt werd geacht voor operationele vluchten.
    Tijdens de Battle of Britain kwam hij echter veelvuldig in actie. Zijn eerste commandant was Roger Bushell, die later bekend werd als de leider van de grote ontsnapping uit het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III waarna hij later door de Gestapo werd geëxecuteerd; onder zijn naaste collega’s bevond zich ook Brian Kingcombe.
    Op 11 augustus 1942 voerde Wellum acht Spitfires aan die van HMS Illustrious opstegen om de jagermacht op de vliegbasis Luqa op Malta aan te vullen. Hier voegde hij zich bij 1435 Squadron dat belast was met luchtverdediging totdat hij na een ernstige bijholteontsteking op verlof werd gestuurd.
    Wellum leed aan ernstige oorlogsmoeheid na drie jaren van intensief vliegen vanwege de intense druk waaraan Britse frontlijnpiloten in die periode werden blootgesteld. Hij keerde uit Malta in Engeland terug en werd testpiloot op de Hawker Typhoon die bij Gloster Aircraft was gestationneerd.
    Hij beëindigde de oorlog als geschutsinstructeur en bleef in de RAF, eerst als stafofficier in West-Duitsland, daarna vier jaar lang bij 192 Squadron.
    Wellum verliet de RAF in 1961, ging als agent bij een handelsfirma in de Londense City werken, startte zijn eigen onderneming en trok zich daarna terug in Mullion in Cornwall.
    Wellum schreef een veel geprezen boek over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, getiteld "First Light" waarvan aan televisiedocumentaire werd gemaakt die in september 2010 werd uitgezonden.

    Promoties:
    23 oktober, 1939: Acting Pilto Officer (probation)
    20 mei, 1940: Pilot Officer (probation)
    14 augustus, 1940: Pilot Officer
    20 mei, 1941: Flying Officer (war sub)
    20 mei, 1942: Flight Lieutenant (war sub)

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 92 (East India) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    5 augustus 1941
    Voodracht:
    "Deze officier is sinds de evacuatie uit Duinkerken bij zijn squadon geweest. Tijdens de recente offensieve operaties boven Fankijk heeft hij zijn sectie en flight met grote vaardigheid en vastberadenheid geleid. Hij heeft ten minste drie vijandelijke vliegtuigen vernietigd en verschillende andere beschadigd."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "BATTLE OF BRITAIN"-gesp.
    1939-1945 Star

    Bronnen

    Foto