TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Munford, Dennis Stewart

    Geboortedatum:
    16 september 1912 (Norfolk, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    27 februari 2002 (Waveney/Suffolk, Groot-Brittannië)
    Dienstnummer:
    134902
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Tijdens Operatie Market Garden voerde Dennis Munford het bevel over no. 3 batterij van het 1st Airlanding Light Regiment. De acht stukken van zijn batterij moesten de troepen op de brug bij Arnhem steunen en daarom ging Munford met het hoofdkwartier van de 1st Parachute Brigade mee om het vuur te leiden.

    Promoties:
    8 juni, 1940: aangesteld als 2nd Lieutenant (emergency)
    8 december, 1941: 1st Lieutenant (war sub)
    9 november, 1942: Temporary Captain
    26 januari, 1944: Captain (war sub)
    ? 1944: Acting Major
    29 augustus, 1951: Afgezwaaid als Honoray Major

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Major (Waarnemend Majoor)
    Eenheid:
    No.3 Battery, 1st Airlanding Light Regiment, 1st Airborne Division, British Army
    Toegekend op:
    20 januari 1947
    Uitgereikt voor:
    Operatie Market Garden
    Aanbeveling:
    Major Munford vestigde een waarnemingspost op de zolder van een groot gebouw aan de noordwestkant van de brug bij Arnhem. Hij bleef drie dagen op die post zonder te worden afgelost, van 23:00 uur op 17 september totdat het gebouw op 20 september om 20:00 afbrandde. Gedurende de hele periode lag de zolder onder vuur van wapens van allerlei soorten en kreeg drie voltreffers van 15 cm granaten en diverse 81 mm mortiergranaten. De zolder lag ook in het zicht en binnen bereik van sluipschutters waardoor Major Munford op de eerste dag al gewond raakte in zijn gezicht. Zijn wonden negerend en volledige minachting voor eigen veiligheid tonend hield hij tijdens het gehele treffen de waarnemingspost op de zolder in stand, daardoor kon hij altijd nauwkeurig en doelmatig vuur op de vijand leggen. Hij bleef tot het einde aan toe bevelen geven hoewel het gebouw fel brandde en de zolder onder het zwaarste vuur lag. Uiteindelijk kreeg zijn radio een voltreffer waardoor de telefonist gedood werd. Daarna kreeg hij bevel het gebouw te verlaten.
    Nadat op de brug de georganiseerde weerstand was beëindigd nam hij het bevel over een kleine groep op zich en probeerde die door de vijandelijke linies te leiden maar ze werden omsingeld en gevangen genomen. Terwijl ze werden afgevoerd sprong hij van een rijdende vrachtwagen en slaagde erin te ontsnappen maar werd later weer opgepakt.
    Gedurende het gehele treffen vormde Major Munford een voorbeeld en een aansporing voor alle rangen met zijn moed en zijn plichtsbesef. Zijn kunde, zijn doorzettingsvermogen en zijn vastberadenheid alleen waren verantwoordelijk voor het handhaven van de verbinding met zijn regiment. Door zichzelf gedurende drie dagen bloot te stellen in een ongedekte en uiterst gevaarlijke positie kon hij altijd vuursteun leveren die zo belangrijk voor onze troepen was om op de brug te blijven.

    Koninklijk Besluit no. 1 van 9 februari 1946.
    Bronzen Leeuw (BL)

    Bronnen

    Foto