TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reid, William Wright "Bill"

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
The Perth Regiment, 11th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 30 augustus 1944, tijdens de aanval op object 111 in de Gothenlinie werd de voorste compagnie van het Perth Regiment opgehouden door zwaar mitrailleurvuur. Nadat hij naar voren was gegaan om contact met ze op te nemen stelde Lt.-col. Reid een aanvalsplan bij daglicht op. Het bataljon had, ondersteund door een afdeling tanks het doel ingenomen en was doorgestoten naar object 147, ruim binnen de Gothenlinie.
Het bataljon kreeg toen bevel object 204 in te nemen. Op dat ogenblik lag het hele gebied onder zwaar vuur van artillerie en mortieren. Lt.-col. Reid negeerde het vuur en nam contact op met een afdeling van het 2 Canadian Armoured Regiment (Lord Strathcona's Horse Royal Canadians) en bereidde de aanval voor. Tegen het vallen van de avond had het bataljon onder zware beschietingen het doel bereikt en hoewel hij gewond was geraakt regelde Lt.-col. Reid de verdediging van het gebied.
Op 31 augustus 1944 om 01:50 werd de stelling aangevallen door een compagnie infanterie, ondersteund door twee stukken zelf-rijdend geschut. Lt.-col. Reid zette een tegenaanval op en formeerde persoonlijk twee PIAT teams om het tegen het zelf-rijdend geschut op te nemen. Een van de Piat’s werd uitgeschakeld en de schutter van de andere raakte gewond. Lt.-col. Reid nam de overgebleven Piat over, kroop zelf naar voren en schakelde de twee stukken geschut uit. De vijandelijke aanval was met zware verliezen afgeslagen maar enkele vijanden waren doorgebroken en Lt.-col. Reid raakte nogmaals gewond door een Duitse handgranaat. Hoewel hij heftige pijn leed weigerde hij afgevoerd te worden totdat de stelling zeker gesteld was en de plaatsvervangend bevelhebber op weg was naar voren om hem af te lossen.
Door de dappere leiding, de energie en de vastberadenheid van Lt.-col. Reid was het bataljon in staat als eerste vaste voet te krijgen in de Gothenlinie.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto