TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rowe, Kenneth Medcalf "Blackie"

Geboortedatum:
7 augustus 1921 (Kincardine/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
16 juli 2000 (Kincardine/Ontario, Canada)
Dienstnummer:
A.11385
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Sergeant
Eenheid:
No.18 Platoon, D Company, The Perth Regiment, 11th Canadian Infantry Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Toegekend op:
20 januari 1945
Aanbeveling:
Op 31 augustus, tijdens de aanval op de Gothenlinie veroverde het Perth Regiment Punt 204. Om ongveer 01:45 op 1 september lanceerde de vijand een sterke tegenaanval op de stelling van het regiment. De hoofdmacht van de aanval kwam door een peloton onder bevel van Lance-Sergeant Rowe. In de beginfase van de aanval werden sommige stellingen van de sectie onder de voet gelopen en het peloton leed zware verliezen, L/Sgt. Rowe werd daarbij zelf aan het hoofd gewond. Op dat kritieke moment weigerde hij medische hulp, haalde de restanten van zijn peloton bijeen en leidde persoonlijk drie aanvallen achter elkaar in een dappere poging de verloren posities te heroveren. De eerste twee pogingen werden na harde gevechten teruggeslagen maar L/Sgt. Rowe leidde een derde en geslaagde aanval waarbij hij persoonlijk en met grote durf een mitrailleurnest bestormde en het nest met de bajonet op het geweer veroverde. In de loop van dit bittere gevecht werden 20 parachutisten gedood en 10 gevangen genomen.
Net als bij vele andere gelegenheden vormden de koele vastberadenheid en de moedige leiding, getoond door L/Sgt. Rowe een ware inspiratie voor zijn mannen en het was aan zijn eigen moedige pogingen in deze kritieke situatie te danken dat de tegenaanval op de compagnie mislukte en de stelling van het bataljon behouden bleef.

Supplement to The London Gazette, dd. 8 maart 1945.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto