TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Welsh, George Arthur "Tiger"

Geboortedatum:
28 juli 1896 (Sunderland/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
16 februari 1965 (Hastings, Barbados)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
90th Canadian Anti-Tank Battery, 1st Anti-tank Regiment (Royal Canadian Artillery), 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
23 september 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Aanbeveling:
In de nacht van 21 op 22 juli 1943, om ongeveer 21:30 lanceerde de Canadese 2 Inf Bde een aanval op de stad Leonforte op Sicilië die sterk verdedigd werd door troepen van het 1. en 2. Panzer-Grenadier-Regiment.
Het Edmonton Regiment forceerde een doorgang de stad in via de hoofdweg vanuit het zuiden waar de gevechten het meest verward en bloedig waren. Major Welsh ging de stad in om te proberen informatie te verzamelen. Onderweg ontmoette hij Lt H.T. Carson, 4. P.L.D.G., toegevoegd aan de Canadese 2nd Inf Bde, die voor hetzelfde doel naar voren was gestuurd. Beide officieren kwamen toen onder zwaar mitrailleurvuur. Lt Carson wees op de mitrailleurpost die de schade veroorzaakte en de toegang tot de stad beheerste dat het voor het anti-tankgeschut onmogelijk maakte verder te gaan.
Major Welsh ging terug de weg op, bracht een 6-ponder in stelling en samen met Lt G.C. Murdoch, RCA die het stuk met succes bediende, schakelde hij het mitrailleurnest uit. Hij ging daarna alleen naar voren en toen hij een groep Duitse soldaten hoorde praten besloop hij ze en riep hen op zich over te geven. Bij die gelegenheid nam hij eigenhandig 20 man gevangen.
Distinguished Service Order (DSO)
"Ref Map ITALY 1/50,000 Sheet 141-II ORTANA
Aanbeveling:
Kaartref. Italië 1/50.000, blad 141-II Ortana.
Op 24 december 1943 waren het Royal Edmonton Regiment en de Seaforth Highlanders of Canada in Ortana (MR 3316) in felle straatgevechten gewikkeld. Het Royal Edmonton Regiment vocht al meer dan 24 uur lang in het gebied rond het tweede plein tegen een vastberaden poging van de vijand de uitgangen van de stad te behouden..
Op het toppunt van het gevecht werd een van onze tanks door Duits anti-tankvuur uitgeschakeld en vormde zo een obstakel in de smalle, onder vuur liggende straat en blokkeerde niet alleen de doorgang van onze tanks maar ook het zicht van onze troepen op hun doelen en de bewegingen van de vijand.
Major Welsh, die geprobeerd had een 6-ponder naar voren te brengen om door de vijand bezette huizen te beschieten, nam onmiddellijk de leiding en met vertoon van vindingrijkheid en grote moed onder vuur regelde hij het wegslepen van de beschadigde tank door een andere. Met hulp van de bemanning bracht hij zijn stuk naar voren en verwoeste de vijandelijke stelling die verantwoordelijk was voor het uitschakelen van de tank. Daarna, nog steeds onder het zwaarste vuur van mortieren en mitrailleurs maakte hij een route vrij door het puin voor de volgende tanks die toen konden oprukken en de druk op de infanterie verminderen.
De energie, de vasthoudendheid en de moed, getoond door Major Welsh waren van het hoogste niveau. Daardoor werd een situatie voorkomen waarin onze troepen hoge verliezen zouden hebben geleden en het Royal Edmonton Regiment was zo doende in staat de consolidatie van het gebied te voltooien en hun aanval voort te zetten.

Ontvangen als gesp op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

Foto