Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bury, William Gledstanes "Bill"

Geboortedatum:
19 mei 1898 (Dublin, Iierland)
Overlijdensdatum:
28 juli 1943
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Agira
Vak: C. Rij: C. Graf: 283.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

William Gledstanes Bury diende tevens tijdens de Eerste Wereldoorlog en ontving voor zijn deelname de 'British War Medal 1914 - 1918' en de 'Victory Medal 1914 - 1918'. Daarnaast ontving hij de 'King George VI Coronation Medal 1937'.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
D Company, 1st Battalion, The Loyal Edmonton Regiment, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
27 augustus 1943
Aanbeveling:
In de avond van 26 juli 1943 kreeg ďDĒ Company, Edmonton Regiment, onder commando van Major Bury, die toen ten westen van Agira op SiciliŽ lag opdracht een geÔsoleerde post aan weerszijden van de weg van Agira naar het noorden te bezetten en te behouden om de noordelijke uitgang van de stad af te grendelen en de terugtrekking van de vijand uit Agira te blokkeren.
Op deze donkere en maanloze nacht leidde deze officier met kaart en kompas zijn mannen foutloos door 9 kilometer terrein met ruige en steile rotsen. Toen hij bij het aanbreken van de dag de post bereikte leidde Major Burke persoonlijk de bajonetaanval waardoor de post werd ingenomen, daarna groef de compagnie zich in. D Company onder Major Burkeís dappere en deskundige leiding sloeg tot het moment dat het mogelijk werd ze af te lossen, ongeveer 12 uur later, met succes drie Duitse tegenaanvallen af, ontdekte en onderzocht een grote munitieopslagplaats en blies die op, legde met succes 75 anti-tankmijnen waarmee twee vijandelijke tanks en vijf vrachtwagens werden opgeblazen en blokkeerde met succes de noordelijke weg als route voor de terugtocht.

Posthuum toegekend.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Voor deelname aan de strijd op SiciliŽ van 11 juni 1943 tot 17 augustus 1943.
Italy Star

Bronnen

Foto