TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Marsh, John Anthony

Overlijdensdatum:
14 november 1984 (Devonshire/Bermuda)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 109524.
Tijdens zijn vroege leven in Engeland was hij een NCO in het Officer’s Training Corps en behaalde bij een schietwedstrijd in Bisley de King’s Hundred. Na het doorlopen van de school ging hij als soldaat bij de Artist’s Rifles en bij het uitbreken van de oorlog kreeg hij een aanstelling bij de The Duke of Cornwall's Light Infantry (DCLI). In 1942 werd hij bij 1DCLI geplaatst maar na aankomst in Egypte, net na de rampzalige slag om Bir-El-Harmat vond hij geen bataljon om zich bij te voegen. Hij vroeg daarom overplaatsing naar de SAS aan en werd aangenomen. Hij diende bij 1 SAS in Noord-Afrika en behoorde tot de eerste Britse troepen die Tripoli binnentrokken toen dat was veroverd. Hij leidde een patrouille vanuit het westen de stad in terwijl de hoofdmacht vanuit het oosten naderde. 1 SAS vocht verder in Italië. Spoedig na de landingen in Normandië werd hij achter de vijandelijke linies gedropt om te helpen de Maquis te organiseren en hij bleef achter de linies opereren in België, Nederland, Duitsland en uiteindelijk in Noorwegen.
Na de oorlog werd hij Stafkapitein in Taunton voordat hij zich bij 1DCLI op Cyprus voegde en diende met hen in Cyprus en in Somaliland. Na een verdere staffunctie in Tripoli keerde hij als Training Major van 21 SAS, dat nu in de Artists’ Rifles was opgenomen, naar Engeland terug. In 1954 keerde hij terug naar de 1DCLI in West-Indë. Hij nam de A Company van DCLI in Bermuda over. Hij was zo onder de indruk van de vriendelijkheid en gastvrijheid van allen die hij daar ontmoette dat hij na een tour in 1957 als Adjudant en Training Major van 4/5 DCLI, in 1958 met pensioen ging , terugkeerde naar Bermuda en bij de Trade Development Board ging werken. Zes maanden later kreeg hij een aanstelling bij de Bermuda Militia Artillery waarover hij het bevel voerde tot aan de samensmelting van de troepen op het eiland en hij het bevel voerde over het Bermuda Regiment. Bij zijn pensionering werd hem de OBE toegekend. Als verwoed zeiler organiseerde hij in 1964 de eerste Tall Ships Race en was hoofd persdienst van de twee-jaarlijkse Newport-Bermuda Ocean Yacht Race.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
A Section, No. 2 Troop, Special Raiding Squadron, Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
27 januari 1944
Aanbeveling:
Captain Marsh bezette met 56 man een frontlinie op de rechterflank van de sector ten westen van Termoli. Ondanks de hevigheid van het vijandelijke vuur hield hij stand en met zijn eigen vuur nagelde hij groepen vijandelijke infanterie vast die in zijn positie probeerden door te dringen.
Hij trok naar het noorden om contact te maken met zijn rechter sectie en stuitte op twee gewonde mannen. Ondanks het feit dat hij volledig was afgesneden, nam hij de gewonden mee totdat de vijand uiteindelijk door mitrailleurvuur werd vastgenageld. Tenslotte slaagde hij erin onder dekking van de duisternis alle gewonden af te voeren naar de Geallieerde linies, hoewel hij zich slechts 150 meter van een vijandelijke post bevond.
Captain Marsh toonde tijdens de actie grote kalmte en vastberadenheid. Zijn hoge graad van moed en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid gedurende de hele operatie speelde een beslissende rol bij het redden van een gevaarlijke situatie.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
C Squadron, 1st SAS Regiment, Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
10 mei 1945
Mentioned in Dispatches
Voordracht:
"Ter erkenning van dapper en opmerkelijk dienstbetoon in Noord-West-Europa.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
C Squadron, 1st SAS Regiment, Special Air Service (SAS), Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
8 november 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "8th ARMY"-gesp.
Africa Star
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto