Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Adjoen "Pang Linggan"

Overlijdensdatum:
17 juli 1945 (Meliau/West-Kalimantan, Nederlands-IndiŽ)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Adjoen was een inheemse inwoner van Borneo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Eenheid:
Verzet
Toegekend op:
27 januari 1947
Deelname aan de volgende acties:
Opening van de vijandelijkheden tegen de Japanners door overval op 13 Mei 1945 te Sakoetjing (Zuid-Melieau), tezamen met Pang Linggan, Pang Joe, Pang Sonda, Pang Dosi, Adji, Pindjoen en Etan. Hierbij werd de Japanner Osaki gedood.
Op 24 Juni 1945 werden het Bestuurskantoor en het distributiekantoor te Neliau door de guerrilatroepen afgeloopen.
Op 29 en 30 Juni 1945 werden ze uit Meliau verdreven door Japansche mariniers en heiho's, die vanuit Pontianak te Tajan gestationneerd waren. Aan het gevecht tegen de Japanners nam Pang Soema deel.
Op 14 Juli 1945 onruimden de Japanners Meliau. Op 17 Juli heroverden zij Meliau en hebben het tot 31 Augustus 1945 met ongeveer 30 mariniers en heiho's bezet gehouden. De anti-Japansche guerillatroepen, die aan de zuidzijde van de Kapoeas stonden, rukten op tot de monding van de Meliaurivier (15 Juli 1945), terwijl een kleine voorpost in de eigenlijke kota Meliau, aan de noordzijde van de Kapoeas, de leege damangswoning bezet hield. Verspieders werden uitgezonden in de richting Tejan. Omstreeks 12 uur 's middags werd de komst van de Japannersgemeld en trok de voorpost zich terug op de Zuidoever van de Kapoeas (17 Juli). Pang Soema stak met ongeveer 16 anderen van de zuidzijde van de Kapoeas over nar de kota Meliau. Tegen 1 uur 's middags verschenden 2 motorbooten met mariniers uit Tajan op de Kapoeas voor Melieau en openden met machinegeweren het vuur op de beide oevers.
Inmiddels was te Temoerak een troep mariniers en heiho's geland, die naar Meliau westwaards oprukte. Even buiten Meliau verdeelde zich deze groep in tweeŽn: de eene groep liep langs de Kapoeas, de andere evenwijdig daaraan meer landwaarts. Deze troepen waren voorzien van automatische wapens, handgranaten en repeteergeweren: een superieuere bewapening tegenover de voorladers, de speren en kampmessen der guerillakrijgslieden. Bij een charge op de Japansche troepen werden twee mariniers, waaronder een sergeant, gedood. De Japansche sergeant werd door Pang Soema met de parang gedood. Pang Soema raakte gewond en viel later op den dag in handen der Japanners, die hem afmaakten. Ook Adjoen verloor in deze strijd het leven."

Koninklijk Besluit No.75, 27 januari 1947.
Posthuum toegekend.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto