TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fraser, Robin Bothwell

Geboortedatum:
21 december 1911 (Coaticook/Quebec, Canada)
Overlijdensdatum:
maart 1972 (Bermuda)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
3rd Canadian Field Company, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de nacht van 8 op 9 december 1943 lanceerde de 1st Canadian Infantry Division een aanval over de rivier de Moro in Italië. De 3rd Canadian Field Company onder bevel van Major Fraser kreeg de uiterst belangrijke taak een brug te bouwen waarover ondersteunende wapens aangevoerd konden worden ter assistentie van de voorste troepen. Zoals Major Fraser heel goed wist, hing het succes van de operatie voor een groot deel af van het met succes tegen het ochtendgloren volbrengen van zijn taak.
Hoewel het bruggenhoofd tegen 22:00 uur nog niet voltooid was, leidde Major Fraser kleine ploegen van zijn compagnie naar de plek, ondanks de aanwezigheid van de vijand op de andere oever. Gedurende de nacht werd het werk onderbroken door zwaar vuur van mortieren en mitrailleurs. Het was grotendeels te danken aan Major Fraser’s energie, zijn deskundigheid en zijn uitmuntende voorbeeld voor zijn mannen dat het werk aan de brug doorging en de taak op tijd werd volbracht.
Nadat de tanks waren overgestoken was onderhoud aan de brug essentieel. Bij daglicht leed de Field Company zware verliezen. Major Fraser, zelf licht gewond zag zijn werk voltooid, hield persoonlijk toezicht op het verbinden van de wonden van zijn mannen en trok toen vaardig de rest van de compagnie terug. Hij was zelf de laatste die de brug verliet.
Het uiteindelijke succes van de operatie kan voor een groot deel worden toegeschreven aan het prachtige voorbeeld en het plichtsbesef van deze officier, als ook aan zijn persoonlijke moed en zijn technisch kunnen.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto