TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Martell, Thomas Kleen

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
D Company, 1st Battalion, The Carleton and York Regiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Tijdens een treffen op 2 augustus 1943 om ongeveer 14:00 uur tussen voorste eenheden van D Coy, West Nova Scotia Regiment en de Duitsers bij La Rosamarina werd Bren 2 van Pvt. Martellís sectie uitgeschakeld; de schutter werd gedood en de lader raakte ernstig gwond, beiden door zwaar mitrailleurvuur. Pvt. Martell, een infanterist, nam zonder aarzelen de bepakking en volle munitietassen, samen met zijn eigen geweermunitie en ransel op en droeg dat 100 meter ver over open, onder vuur van mitrailleurs en geweren liggend terrein naar zijn eigen sectie die afgesneden in een vooruitgeschoven positie lag en geen automatisch wapen had. Door zo te handelen maakte hij de positie van zijn sectie op een helling houdbaar. Pvt. Martell was vanwege het gewicht gedwongen in korte sprongen voorwaarts te gaan; dat bleek zo zwaar dat hij gedwongen was de laatste 100 meter over onder vuur liggend terrein kruipend af te leggen maar hij slaagde erin zijn sectie veilig te bereiken en zijn lading af te leveren, nam daarna zijn positie in en bestreed de vijand met zijn geweer. Pvt. Martell toonde opmerkelijke kalmte, volledige minachting voor zijn eigen veiligheid, moed op een hoog niveau en initatief in die zin dat hij zonder een moment te aarzelen of een bevel af te wachten de bepakking van twee anderen oppakte en naar voren naar de rest van zijn sectie bracht die in een afgesneden positie lag en gevaar liep uitgeschakeld te worden.
Naar mijn mening heeft Pvt. Martell meer dan voldaan aan de plichten die van een gemeen soldaat worden verwacht; zijn moed en initiatief verdienen erkenning en bij deze draag ik hem voor voor de DCM.
Distinguished Conduct Medal

Bronnen

Foto