Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Aldwinckle, Robert Morrison

Geboortedatum:
28 juli 1920 (Besselsleigh/Berkshire, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
2003 (Ottawa, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer J.5766.

Robert Aldwinckle werd in Engeland geboren maar emigreerde op jonge leeftijd naar Canada. Hij had net 1 jaar een de Universiteit van Toronto gestudeerd toen hij in augustus 1940 bij de RCAF kwam en na zijn opleiding bij No. 116 Bomber Reconaissance (BR) Squadron werd geplaatst op Catalinas. Daarna volgde No. 10 BR Squadron Detachment die overging in No, 162 Squadron. Vanaf januari 1943 vloog Atlantische patrouilles om konvooien te beschermen. Na een omscholing naar de B-24 Liberator in juni 1943, keerde hij terug naar No. 10 BR Squadron en ook naar Atlantische patrouilles.
N deze diensten volgden overplaatsingen naar verschillende posten. Hij werd in mei 1945 gedemoboliseerd.
Hij ging toen terug naar de Universiteit van Toronto maar verliet die na 1 jaar om weer in dienst te komen van de RCAF. In 1971 verliet hij de actieve dienst in de rang van Brigadier Generaal waarna hij een tweede carriŤre had bij diverse overheidsdiensten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No.162 Squadron, Royal Canadia Air Force
Toegekend op:
1 januari 1943
Voordracht:
"Deze officier heeft, door zijn onvermoeibare inzet en toewijding aan de plicht, geassisteerd bij het hoghouden van een hoog moreel in zijn eenheid. Hij heeft 650 operationele uren gevlogen in de afgelopen acht maanden en heeft meer dan eens overlevenden van een getorpedeerd vaartuig gelocaliseerd en erbij geassisteerd."
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
F/L (now S/L)
Eenheid:
No.10 (Bomber and Reconnaissance) Squadron
Toegekend op:
8 juni 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Deze officier was de gezagvoerder van een VLR (Very Long Range) Liberator toen hij drie goed-getimede aanvallen uitvoerde op een U-boot die sterke tegenstand bood en dat met dusdanige precisie deed dat de vijandelijke onderzeeeŽr als waarschijnlijk vernietigd werd geschat. Later diezelfde dag viel hij, in de nabijheid van een konvooi, nog een U-boot met machinegeweervuur gedurende meer dan een uur aan en dwong haar te duiken. Flight Lieutenant Aldwinckle heeft, in een lange carriŤre van vele operationele vlieguren in het noordelijk Atlantische gebied, continu een hoge standaard als gezagvoerder en piloot gehandhaafd. Zijn initiatief en toewijding aan de plicht zijn te allen tijd voorbeeldig geweest."

Bronnen

Foto