TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Neill, William James

Geboortedatum:
14 februari 1905 (Leeds/Engeland, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
23 maart 1984 (Ottawa, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

William James Neill werd op 14 februari 1905 geboren als zoon van William Maxwell Neill (Belfast, Ierland) en Louisa Marion Powley (Kensington, Londen, Engeland). Zijn beide ouders waren officieren in het Leger des Heils in England, Seattle Washington en Vancouver B.C.
William Neill huwde in 1945 met Marion Isabel Miller, een verpleegster uit Vancouver B.C..

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
A Company, 1st Battalion The Westminster Regiment (Motor), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de avond van 26 april 1945 was het Westminster Regiment (Motor) bezig met een operatie om Delfzijl te zuiveren. ďAĒ Company onder bevel van Major Neill had opdracht gekregen Woldendorp aan te vallen en een basis te vormen van waaruit het dorp van vijanden kon worden gezuiverd.
Het dorp werd bezet door 300 Duitse Mariniers die alle belangrijke toegangswegen hadden ondermijnd en het dorp vanuit goed gebouwde en goed opgestelde defensieve stellingen verdedigden.
Major Neill leidde zijn compagnie zelf vanaf de startlijn over twee kilometer open land, de wegen vermijdend en naderde het dorp van rechts. Ze stuitten op een sterk verdedigde wegblokkade waar Major Neill zijn peloton snel opstelde, de blokkade aanviel en 30 man gevangen nam. Hij ging toen voor naar de kern van het dorp en stelde zelf ieder peloton op om alle toegangen te dekken. Al die tijd lag Major Neill onder zwaar vijandelijk granaatvuur.
Bij het aanbreken van de dag deed de vijand een tegenaanval uit drie verschillende richtingen maar werd na twee uur van zware gevechten teruggedreven, de compagnie had 39 gevangenen gemaakt. Tijdens deze tegenaanval was Major Neill een bron van kracht, hij ging persoonlijk van positie naar positie om zijn mannen aan te moedigen en hun vuur te leiden.
De compagnie behield de gehele dag zijn positie en kreeg ís avonds nogmaals een tegenaanval te verduren. Deze dappere officier bezocht, zich blootstellend aan zwaar vuur van artillerie en kleine wapens, wederom alle posities en inspireerde met zijn persoonlijke moed en dapperheid zijn mannen zodanig dat de aanval werd afgeslagen. Tegen middernacht slaagde een andere compagnie zich het dorp in te vechten en de druk te verlagen. Gedurende deze tijd was de compagnie volledig afgesneden en de 69 gevangenen die eerder waren gemaakt moesten in de stellingen van het peloton blijven.
Door zijn uitmuntende leiding en dapperheid wist Major Neill zijn compagnie meer dan 24 uur in een positie achter de vijandelijke linies te houden en was hij verantwoordelijk voor de totale ineenstorting van de Duitse defensie in die sector.

Supplement to the London Gazette, 11 October, 1945.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto