TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Prince, Thomas George "Tommy"

Geboortedatum:
25 oktober 1915 (Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
25 november 1977 (Winnipeg/Manitoba, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Sergeant (Waarnemend Sergeant)
Eenheid:
1st Canadian Special Service Battalion, 1st Special Service Force, Fifth Army, U.S. Army
Aanbeveling:
In gevecht met de vijand bij Littoria in Italie op 8 februari 1944, legde Sgt. Prince, alleen handelend, een telefoonlijn vanuit onze linies naar een huis, 1.500 meter in vijandelijke gebied, waarin hij een artilleriewaarnemingspost inrichtte en die 24 uur achtereen bemande. Vanuit zijn positie kon Sgt. Prince niet alleen vijandelijke artilleriestellingen waarnemen die vanuit onze linie onzichtbaar waren maar hij was ook direct verantwoordelijk voor de volledige uitschakeling van vier van dergelijke stellingen door onze artillerie die aanzienlijke schade toebrachten aan onze eigen troepen en materiaal. Op een bepaald moment tijdens zijn 24 uur durende wacht werd de verbinding van Sgt. Prince door granaten verbroken. Gebruikmakend van zijn vindingrijkheid trok Sgt. Prince beschikbare burgerkleding aan en onder het oog van de vijand ging hij naar buiten en repareerde zijn lijn om het contact voor doelwaarneming te herstellen.
Sgt. Princeís moed en totale minachting voor eigen veiligheid vormden een inspiratie voor zijn kameraden en eer voor zijn eenheid.
Military Medal (MM)
"Het verslag dat de patrouille uitbracht was zo nauwkeurig dat het regiment van Sgt. Prince op 5 september 1944 verder trok, nieuwe heuvels bezette en het vijandelijke bivak met succes verwoestte. Het grote verantwoordelijkheidsgevoel en het plichtsbesef betoond door Sgt. Prince past binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten en strekt hem en de strijdkrachten van de Geallieerden tot hoge eer."

De 1st Airborne Task Force was een luchtlandingeenheid van het Amerikaanse en het Britse leger die in het bijzonder was samengesteld voor Operatie Dragoon, de geallieerde amfibische landing op de Franse Middellandse Zeekust tijdens de Tweede Wereldoorlog. In november 1944 werd de eenheid weer ontbonden.

Bronnen

Foto