TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dyess, William Edwin "Ed"

    Geboortedatum:
    9 augustus 1916 (Albany/Texas, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    22 december 1943 (Burbank/California, Verenigde Staten)
    Dienstnummer:
    0-22526
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    William Edwin Dyess werd op 9 augustus 1916 geboren als zoon van Richard T. Dyess en Hallie Graham-Duess, in Albany, Texas. Na afronding van de Albany High School in 1943 ging hij naar het John Tarleton Agricultural College in Stephenville, Texas. Hier studeerde hij in 1936 af.

    Nadat hij was toegetreden tot de U.S. Army werd hij opgeleid als piloot op Kelly Field en Randolph Field, beide in San Antonio, Texas. In oktober 1937 werd hij aangesteld als 2nd Lieutenant bij het United States Army Air Corps op Barksdale Field, Shreveport, Louisiana. Korte tijd later werd hij in de rang van 1st Lieutenant als Commanding Officer toegevoegd aan het 21st Pursuit Squadron op Hamilton Field, San Francisco. Deze eenheid werd vervolgens in oktober 1941 naar de Filippijnen gezonden en op Nichols Field, Manila gestationneerd.

    Tijdens de Japanse aanval op de Filippijnen leed de eenheid zware verliezen. Tijdens het verloop van de strijd werd hij ingezet als Commanding Officer van alle vliegende eenheden in Bataan. Na afloop van de strijd, weigerde Dyess de manschappen te verlaten die niet konden worden geëvacueerd. Hij gaf zijn eigen toestel aan Lieutenant I.B. "Jack" Donaldson, die hiermee naar Australië wist te ontkomen. Tijdens de strijd op de Flippijnen schoot William Dyess vijf vijandelijke toestellen neer, maar kreeg van geen enkele de toekenning op zijn naam. Wel kreeg hij het krediet voor het tot zinken brengen van een Japans schip. Bij gebrek aan toestellen, leidde en trainde hij zijn manschappen als infanteristen en vormde hen om tot een tijdelijke compagnie van de 71st Infantry Division.
    Op 9 april 1942 werd William E. Dyess door Japanse troepen gevangen genomen en nam hij deel aan de berucht geworden Dodenmars van Bataan. Aanvankelijk werd hij gevangen gezet in Camp O’Donnell, maar zat van juni tot oktober 1942 in het krijgsgevangenenkamp Cabanatuan. Met een schip, de Erie Maru, werd hij vervolgens naar de Davao Strafinrichting op Mindanao overgebracht. Hier wist hij uiteindelijk op 4 april 1943, samen met negen Amerikaanse krijgsgevangenen en twee Filippijnse veroordeelden, te ontsnappen. Na weken vluchten voor hun achtervolgers, wist de groep zich aan te sluiten bij guerrillastrijders. In juli 1943 werd William Dyess met de onderzeeboot U.S.S. Trout van Mindanao geëvacueerd naar Australië.

    Na debriefing in de Verenigde Staten en verblijf in het Greenbrier Resort ziekenhuis in White Sulphur Spring, West Virginia, werd Dyess met de rang van Lieutenant Colonel terug geplaatst in actieve dienst. Hij kreeg opdracht zich om te scholen voor vliegen met de Lockheed P-38 Lightning. Tijdens een oefenvlucht op 22 december 1943, raakte zijn toestel in brand boven bevolkt gebied van Burbank, Californië. Om te voorkomen dat zijn toestel op burgers terecht kwam, bleef hij het vliegtuig zo lang mogelijk besturen richting een stuk onbewoond gebied. Hier crashte het toestel waarbij William Edwin Dyess om het leven kwam. Hij werd begraven in Albany.

    Ter ere van hem werd in december 1956 Abilene Army Airfield omgedoopt tot Dyess Air Force Base.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    21st Pursuit Squadron, 24th Pursuit Group, U.S. Army Air Forces
    Toegekend op:
    1942
    Datum en plaats van actie: Subic Bay op de Filippijnen, 2 maart 1942.
    Aanbeveling:
    Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend als vlieger van een P-40 jager van 21st Pursuit Squadron, 24th Pursuit Group, Far East Air Force, op een bombardementsmissie tegen vijandelijke Japanse oppervlakteschepen in de Subic Bay op de Filippijnen op 2 maart 1942. Op die datum monteerde Captain Dyess een bom van 250 kilo met een geïmproviseerd afwerpsysteem onder een P-40 en bombardeerde en beschoot met nog drie piloten Japanse scheepvaart in de Subic Bay. Op die dag trotseerde hij drie maal zware flak en vernietigde of beschadigde diverse kleine vaartuigen, opslagloodsen en voorraadplaatsen. Met de persoonlijke moed en het plichtsbesef, door Captain Dyess bij die gelegenheid getoond hield hij de beste tradities van de strijdkrachten hoog; zijn moed en plichtsbesef strekten hem, de Far East Air Force en de United States Army Air Force tot grote eer.

    Headquarters: U.S. Army Forces in the Far East, General Orders No. 39 (1942).
    Distinguished Service Cross (DSC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Major (Majoor)
    Eenheid:
    G-3 110th Guerrilla Division, Philippine Guerilla Forces
    Toegekend op:
    1943
    Distinguished Service Cross (DSC)
    Datum en plaats: De Filippijnen, tussen 4 april en 20 juli 1943.
    Aanbeveling:
    Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij de Phillipine Guerilla Forces in de periode tussen 4 april en 20 juli 1943. Major Dyess was een van de tien mannen, waaronder twee marineofficieren, drie luchtmachtofficieren en drie officieren van het Korps Mariniers die na bijna een jaar in gevangenschap na de val van Bataan en Corregidor ontsnapten. De tien mannen ontweken hun jagers dagenlang totdat ze contact maakten met Filippijnse guerilla’s onder Wendell Fertig. De officieren verbleven wekenlang bij de guerilla’s en verzamelden vitale informatie die ze mee terugbrachten toen ze uiteindelijk door Amerikaanse duikboten werden geëvacueerd. Hun ontsnappiong was de enige massale ontsnapping uit een Japans krijgsgevangenenkamp tijdens de oorlog. Met zijn persoonlijke moed en plichtsbesef gedurende deze periode heeft Major Dyess de beste tradities van de strijdkrachten hoog gehouden en zij strekken hem, de krijgsgevangenen en de United States Army Air Force tot grote eer.

    Tweede DSC toegekend als bronzen eikenloof te dragen op het lint van de eerste DSC.
    Headquarters: U.S. Army Forces in the Far East, General Orders No. 46 (1943).
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
    Toegekend op:
    7 februari 1944
    "Wegens heldhaftigheid waarbij vrijwillig levensgevaar zonder conflict met een gewapende vijand is gemoeid, in Burbank, Californië, op 22 december 1943, door zijn vliegtuig op een klein braakliggend terrein neer te laten storten om te voorkomen dat burgers op een brede weg, waar een relatief veilige landing had kunnen worden gemaakt, zouden worden geraakt. Deze daad van zelfopoffering had de dood van kolonel Dyess tot gevolg."

    Department of the Army, General Orders No. 11, (February 7, 1944).
    Posthuum toegekend.
    Soldier's Medal (SM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
    Toegekend op:
    2015

    Postuum toegekend
    Texas Legislative Medal of Honor

    Bronnen

    Foto