TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Runolfson, Helgi Stephen

Geboortedatum:
27 januari 1918 (Lundar/Manitoba, Canada)
Overlijdensdatum:
14 juni 2006 (Lundar/Manitoba, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Trooper (Soldaat)
Eenheid:
6th Armoured Regiment (1st Hussars), 2nd Canadian Armoured Brigade (6th Armoured Regiment (1st Hussars), 2nd Canadian Armoured Brigade)
Trooper Helgi Stephen Runolfson van de 1st Hussars was de chauffeur van een bijzondere aanvalstank die voor het uur U voor het strand van Graye-sur-Mer in de sector Mike Green van de landingsboot reed. De tank zonk en de bemanning klom op de achterkant terwijl de vijand hen met mortieren en mitrailleurs zwaar onder vuur nam. De tankcommandant raakte gewond en werd van boord gespoeld. Trooper Runolfson ging hem achterna, zonder op zijn eigen veiligheid te letten en probeerde hem te redden maar slaagde daar niet in vanwege de ruwe zee. Na twee uur in het water geweest te zijn kon hij aan land komen. Hij nam toen een Duits geweer op met munitie en hoewel hij last had van de effecten van zijn bad vocht hij zich met de voorste elementen van de infanterie naar voren totdat hij zich bij zijn eenheid kon voegen.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto