TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grayson, William David

Geboortedatum:
1918
Overlijdensdatum:
1990
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Niet lang na D-Day kreeg hij de rang van kapitein.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
A Company, 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army (A Company, 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army)
Aanbeveling:
Deze officier toonde bij tenminste drie gelegenheden een hoge mate van leiderschap en moed. Op 6 juni 1944, toen hij in Courseulles-sur-Mer een huizenblok binnen ging en een vijandelijke mitrailleurbemanning met hun wapen het huis achter de zeemuur uit rende naar hun loopgraaf, stormde hij er slechts gewapend met een Colt revolver achteraan, dwong de geschutsbemanning zich over te geven en stuurde ze als gevangenen terug.
Op dezelfde morgen leidde hij zonder daarvoor bevel te hebben gekregen, drie man uit de veiligheid van een huizenblok een grote bunker in van waaruit de Company zwaar onder vuur had gelegen, zuiverde de bunker en nam daar minstens tien man gevangen.
Op dezelfde dag voerde hij vijf man aan om een lange tunnel langs de rivieroever te zuiveren en nam daarbij vijf man gevangen terwijl er talloze werden gedood.
Dit zijn slechts de meer opmerkelijke voorbeelden van de moed van deze officier en zijn minachting voor eigen veiligheid gedurende de dag en hij wordt van harte voor deze onderscheiding voorgedragen.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto