TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Young, McGregor

Geboortedatum:
21 augustus 1911
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
14th Field Artillery Regiment, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
19 augustus 1944
Aanbeveling:
Tijdens de aanval op het strand en de stad Bernières-sur-Mer ging deze officier, toen Action OC 14 Canadian Field Artillery Regiment met zijn voorste eenheden te voet door de straten en zijn eigen veiligheid negerend wees hij vele vijandelijke versterkingen aan, de verwoesting daarvan had een aanzienlijke invloed op de geslaagde doortocht van mannen en materiaal door de defensie op het strand. Major Young heeft regelmatig voorwaartse verkenningen en waarnemerswerk gedaan en bleef in vooruitgeschoven en ongedekte posities om het vuur van zijn regiment doelmatig te leiden tijdens acties tegen vijandelijke tegenaanvallen ondanks pogingen hem te verdrijven. Zijn rustig oordeel en zijn onwankelbare moed hebben zwaar afschrikkend vuur opgeleverd waarmee hij de infanterie die hij steunde een grote dienst bewees. Ik vind dat zijn optreden zowel een voorbeeld als een inspiratie voor allen is geweest.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
4th Canadian Field Regiment, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
10 november 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Lieutenant-Colonel Young heeft het bevel gevoerd over het 4 Canadian Field Regiment Royal Canadian Artillery gedurende de operaties van de 2 Canadian Infantry Division in Duitsland in februari, maart en april.
Gedurende deze periode heeft Lt.col. Young niet alleen het bevel over zijn regiment gevoerd, hij heeft ook gefungeerd als vertegenwoordiger van de commandant van de artilleriedivisie bij de 4 Canadian Infantry Brigade.
Tijdens de gevechten ten zuiden van Kleef die uitmondden in de zuivering van het Hochwald en de verovering van Xanten heeft Lt.col. Young regelmatig, naast zijn eigen ook diverse artillerieregimenten onder zijn bevel gehad. Hij heeft deze eenheden onveranderlijk met grote vaardigheid en inzicht geleid. Bij diverse gelegenheden en om een effectieve controle te behouden is hij voortdurend zonder enige rust 48 uur bij zijn radio gebleven. Wanneer er een pauze in de gevechten viel, nam hij de gelegenheid te baat om zijn vertegenwoordigers en waarnemers bij de voorste bataljons en compagniën op te zoeken, hen aan te moedigen en zich ervan te verzekeren dat de artillerieondersteuning voor de voorste troepen de best mogelijke was. Deze bezoeken voerden hem vaak over onder vuur liggende wegen en in observatieposten die door de vijand werden beschoten. Zijn kalmte onder vuur en zijn volledige minachting voor persoonlijk gevaar vormden altijd een inspiratie voor de mensen om hem heen.
Na het oversteken van de Rijn en tijdens de doorstoot van de 2 Canadian Division naar Groningen vereiste de snelle voortgang de meest zorgvuldige inzet van zijn regiment om voortdurende steun te leveren. De uitmuntende controle over en de vaardige inzet van zijn regiment van Lt.col. Young waren zodanig dat de voorste troepen nooit buiten bereik van zijn geschut waren. Veel vijandelijke posten werden zo overmeesterd en ook werd de vaart in de aanval gehouden.
Lt.col. Young’s koelbloedige moed, gezonde tactische inzicht en grondige kennis van de artillerie hebben groot vertrouwen gewekt bij diegenen die met hem samenwerkten en hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de vele successen die door de 4 Canadian Infantry Brigade zijn behaald.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Supplement to the London Gazette, 24 January, 1946.

Bronnen

Foto