TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Young, Henry Melvin "Dinghy"

Geboortedatum:
20 mei 1915 (Londen, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
17 mei 1943
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Bergen
Vak: 2. Rij: D. Graf: 4.
Dienstnummer:
72478
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Melvin Young ging naar Westminster School voordat hij naar Trinity College ging om rechten te studeren. In 1937 ging hij bij het Oxford University Air Squadron en in september 1938 de Royal Air Force.

Op 7 oktober 1940 maakte hij met zijn Armstrong Whitworth Whitley een noodlanding in zee wegens motorproblemen. Zijn redding werd beschreven in Life Magazine. Hij zou vaker een noodlanding op zee moeten maken en samen met z'n bemanning gebruik maken van hun opblaasbaar reddingsvlot. Vandaar dat hij de bijnaam 'Dinghy' kreeg. In 1942 diende Young bij No. 104 Squadron in het Midden-Oosten, gevolgd door een 'Special Duties'-onderdeel en in maart 1943 bij No. 57 Squadron dat met de AVRO Lancaster vloog. In april 1943 werd hij overgeplaatst naar No. 617 Squadron en werd geselecteerd om deel te nemen aan Operatie Chastise wat later bekend werd als de Dambusters-aanval. Hij maakte een succesvolle aanval op de MŲhne Dam en zijn 'dansende bom' veroorzaakte een kleine breuk in de dam die in de volgende aanval door Flight Lieutenant Maltby verzilverd werd: de dam brak. Op de terugweg echter werd zijn vliegtuig om 2.58 uur bij Castricum-aan-Zee echter door Flak geraakt en stortte neer in zee. Een aantal dagen later spoelde zijn lichaam aan op het strand.

Bevorderingen:
13 maart 1940: Flying Officer
6 april 1941: Flight Lieutenant
1 juni 1942: Squadron Leader (temporary)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
No. 102 (Ceylon) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
9 mei 1941
Voordracht:
"Deze officier heeft 28 bombardementsmissies uitgevoerd die 230 vlieguren inhielden en 6 konvooipatrouilles waarbij zo'n 40 uur in de lucht werden doogebracht. Onder zijn operationele vluchten vallen aanvallen op belangrijke doelen in Duitsland en ItaliŽ. Bij twee gelegenheden moest hij noodgedwongen in zee landen waarvan hij ťťn keer 22 uur dorbracht in de dinghy tijdens een Atlantische storm. Beide keren waren de overleving van zijn bemanningen grotendeels het gevolg van zijn moed en inspirende leiderschap, gecombineerd met een volledige kennis van oefeningen met de dinghy."
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 104 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
18 september 1942
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voordracht:
"Deze officier heeft deelgenomen aan de eerste grootschalige aanval op Napels waarbij hji zijn aanval met grote vastberadenheid doorzette in het gezicht van een hevig spervuur. Bij een andere gelegenheid bombardeerde hij het Castel Benito vliegveld en daalde toen tot 1.000 voet om verspreide vliegtuigen onder vuur te nemen onder het licht van fakkels die door ander aanvallende vliegtuigen werde afgeworpen. Ten minste twee vliegtuigen op de grond werden werden in brand geschoten en een geschutemplacement werden het zwijgen opgelegd."
Tweede DFC uitgereikt als gesp voor op het lint van de eerste DFC.

Bronnen

Foto

Thema's