TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Butland, Herbert Charles

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
"C" Company, The North Shore (New Brunswick) Regiment, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 viel ‘C’ Company vijandelijke stellingen bij Tailleville aan. De vijand in zijn ingegraven posities hield de voortgang van Pvt. Butland’s sectie naar het doel op. Er was geen mogelijkheid om vanuit de dekking de vijand onder vuur te nemen. Pvt. Butland was zich van dit feit bewust en van de ernst van het oponthoud, kwam uit zijn dekking en ging naar voren, met zijn lichte mitrailleur de vijand direct onder vuur nemend, waardoor hij met succes hun vuur tot zwijgen bracht. Tijdens deze actie stond hij aan een dusdanig zwaar vuur bloot vanuit deze en nog een andere stelling dat hem door het vijandelijk vuur zijn uitrusting van zijn schouders werd geschoten. Met zijn snelle actie stelde hij zijn sectie in staat, slechts na een kort oponthoud verder te trekken.
Op 7 juni 1944 raakte Pvt. Butland door granaatscherven gewond aan zijn nek. Hij liet zijn wond verbinden, keerde onmiddellijk naar zijn sectie terug en bleef grote durf tonen bij het gebruik van zijn mitrailleur.
Tijdens alle operaties van zijn sectie in de eerste twee dagen van de strijd was Pvt. Butland’s vaardigheid met zijn wapen direct verantwoordelijk voor het succes van hun aanvallen en zijn persoonlijke minachting voor gevaar boezemde zijn hele sectie groot vertrouwen in.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto