TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Aanjesen, Ola Gert

  Geboortedatum:
  30 augustus 1918 (Melbu, Noorwegen)
  Overlijdensdatum:
  2 september 2002
  Dienstnummer:
  N5370
  Nationaliteit:
  Noorse (1905-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Toen de Duiters in april 1940 Noorwegen binnenvielen, studeerde Ola Aanjesen chemie aan de Universiteit van Trondheim. Hij besloot zich aan te sluiten bij een ski-eenheid van het Noorse leger. Toen deze werd afgesneden bij de terugtocht, reisde hij door naar Zweden. De eenheid werd door de Zweedse autoriteiten geÔnterneerd en overgedragen aan de Duiters en bij Trondheim in een krijgsgevangenkamp gezet. In ruil voor vrijlating, moest Aanjesen een document ondertekenen waarmee hij beloofde niet meer tegen de Duitsers te vechten. Hij pakt zijn studie weer op maar begeeft zich tegelijkertijd in de wereld van de illegaliteit. Via een groep die met vissersboten via de Shetlands een ontsnappingsroute beheert, weet Aanjesen te ontsnappen en bereikt in september 1941 Engeland. Hij meldt zich aan bij de Koninklijke Noorse Luchtmacht en vertrekt naar Canada voor z'n opleiding. In april 1943 komt hij bij No. 332 Squadron en behaalt in juni z'n eerste (waarschijnlijke) overwinning op een Me 109 boven Rotterdam. Hij bleef, behalve een tweetal vluchten bij No. 331 Squadron bij 322 Squadron vliegen en werd in april 1945 daarvan de Squadron Leader.
  Hij eindigde de oorlog met 5 overwinningen.
  Hij verliet de luchtmacht in maart 1946 en werd daarna commercieel piloot bij de SAS en bleef na zijn vliegcarriere bij die vliegmaatschappij.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.

  Distinguished Flying Cross (DFC)

  Bronnen

  Foto