TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacLauchlan, Donald George

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
The Calgary Highlanders, 5th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 13 augustus 1944 gingen de Calgary Highlanders onder bevel van Lieutenant-colonel MacLauchlan over laag bebost terrein direct ten westen van de rivier de Laize om een oversteek bij Clair-Tison te veroveren. Het bataljon had net een nachtelijke mars over moeilijk terrein achter de rug en zou bij de verdere voortgang worden gedekt door een andere brigade die het hoge terrein op rechts moest bezetten. Dit terrein werd in feite niet bezet en de Calgary Highlanders trokken daarom verder in het zicht van beide flanken. Hierdoor niet afgeschrikt of door het feit dat het hoofdkwartier van het bataljon de hele dag onder zwaar granaat- en mortiervuur lag, zette Lieutenant-Colonel MacLauchlan zijn bataljon aan, knap gebruik te maken van het terrein en compagniën zo snel naar hun doelen door te laten zodat de vijand niet in staat was de juiste richting van de aanval te bepalen en effectieve tegenmaatregelen te nemen.
Als gevolg van dit vastberaden werk was het bataljon in staat tegen 18:00 uur die avond een bruggenhoofd over de rivier te vormen en het te behouden, ondanks alle inspanningen van de vijand het bataljon te verdrijven totdat de flanken waren gezekerd en een andere formatie door kon trekken naar het hoge terrein er achter.
Lieutenant-Colonel MacLauchlan, die uitmuntend leiderschap toonde met zijn persoonlijke moed en voorbeeld, zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen stelde zijn bataljon in staat de vijand in dit belangrijke treffen een zware nederlaag toe te brengen.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto