TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reid, Edward James

Overlijdensdatum:
6 oktober 1944 (nabij Sint-Job-in-'t-Goor/provincie Antwerpen, België)
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Bergen op Zoom
Vak: 1. Rij: E. Graf: 4.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
1st Battalion The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
In de nacht van 27 september 1944 leidde Lieutenant E.J. Reid, The Queen’s Own Cameron Highlanders of Canada een gevechtspatrouille over het kanaal Antwerpen-Turnhout om de vijandelijke sterkte in Fort Schooten te bepalen. Die informatie was belangrijk.
De patrouille stak in verkenningsboten over, vocht zich een weg door de vijandeijke linies en bleef daar, ondanks herhaaldelijke schermutselingen vier uur lang om de vereiste informatie te verzamelen. De patrouille ging toen terug naar de oversteekplaats, stuitte daar op een aanzienlijke vijandelijke troepenmacht en werd door mitrailleur- en geweervuur vastgenageld. Lt. Reid zei de patrouille naar het kanaal te gaan zodra hij het vuur opende en zonder vrees voor eigen leven bestormde hij de dichtstbijzijnde vijandelijke positie, vurend met zijn Sten en schakelde de positie uiteindelijk met een granaat uit. Hij wendde zich toen naar de volgende stelling, ging er vurend op af en hield de vijand bezig terwijl zijn patrouille het kanaal overstak. Na zijn munitie verschoten te hebben en zijn laatste granaat te hebben gegooid, dook Lt. Reid het kanaal in en bereikte de veiligheid.
Lt. Reid’s inspirerende leiding en grote moed redden de patrouille en het bataljon kreeg de belangrijke informatie.
Military Cross (MC)

Bronnen