Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Adams, Albert Edwin "Ted"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
4th Field Regiment, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
30 december 1944
Aanbeveling:
In de nacht van 5 oktober 1944 was Capt. Adams vooruitgeschoven artilleriewaarnemer voor het Essex Scottish Regiment bij hun aanval op de stad Putte ten noorden van Antwerpen. Het met succes volbrengen van deze taak was van het grootste belang omdat daardoor een brug kon worden geslagen over een kanaal dat de hoofdroute van de opmars van de 2nd Canadian Infantry Division vanuit het zuiden afsneed.
Gedurende een periode van 20 minuten waarin het succes van de operatie twijfelachtig was, bleef Capt. Adams, ondanks het zwaarste vuur van granaten, mortieren en kleine wapens in de voorste gelederen in een volkomen ongedekte positie en legde artillerievuur op de vijand, 150 meter verder. Zijn vuur was zo doeltreffend dat de vijand zware verliezen leed en verhinderd werd enige offensieve actie te ondernemen.
Door zijn vastberadenheid, zijn moed en vaardigheid tegenover de vijand en onder intens vuur was Capt. Adams grotendeels verantwoordelijk voor het uiteindelijke succes van deze operatie die de verovering van de hele stad tot gevolg had en de vorming van het vereiste bruggenhoofd over het kanaal als basis voor de verdere opmars van de 4th Canadian Infantry Brigade.

Rang van Acting Captain volgens erratum The London Gazette, dd. 5 april 1945.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto