TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pleasance, Llewellyn Livingstone

Overlijdensdatum:
5 januari 1994
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
D Company, 1st Battalion The Royal Regiment of Canada, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 11 oktober 1944 kreeg Lieutenant Pleasance, pelotonscommandant in het Royal Regiment of Canada de moeilijke taak opgedragen een vitale vijandelijke versterking te veroveren langs een dijk op Zuid-Beveland in zuid Nederland.
Tijdens de laatste 800 meter van de tocht moest het peloton vlak terrein oversteken met als enige dekking een paar afwateringssloten. Tijdens de hele tocht toonde Lt. Pleasance, ondanks het feit dat het peloton voortdurend onder vuur lag van vijandelijke mortieren, mitrailleurs en artillerie, opmerkelijke moed en en minachting voor eigen veiligheid door zich tussen zijn mannen te begeven, hun vuur te leiden en hen aan te moedigen voorwaarts te gaan.
Bij het naderen van het doel bleek een kleine brug, die moest worden gebruikt om een negen meter breed kanaal over te steken te zijn opgeblazen. Deze hindernis werd snel genomen door het slaan van een geïmproviseerde brug waarover het peloton snel overstak.
Lt. Pleasance leidde daarna zijn peloton in een felle aanval op de vijandelijke versterking. De positie werd volledig overrompeld en alle vijanden werden gedood of gewond.
Door zijn vastberadenheid, zijn leiderschap en zijn moed slaagde Lt. Pleasance erin een vitale vijandelijke positie uit te schakelen en het hele front van het bataljon te stabiliseren.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto