TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gri, Armando

Geboortedatum:
25 december 1918 (Phoenix/Brits-Columbia, Canada)
Overlijdensdatum:
1 januari 1991 (Vancouver/Brits-Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.14 Platoon, "C" Company, The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 22 september 1944, tijdens een pelotonsaanval op een bekende vijandelijke versterking bij (….) een van de buitenste verdedigingslinies van Calais, ten noordoosten van Hames Boucres onderscheidde Sergeant Armando Gri zich door zijn moed en zijn leiderschap onder zwaar vuur.
In zijn hoedanigheid van pelotonscommandant ging Sergeant Armando Gri mee ten aanval op de versterking met de voorste sectie van zijn peloton toen het peloton door een MG 42 onder vuur werd genomen vanuit de versterking die toen nog ongeveer 60 meter verderop lag; hierdoor werd een man gedood en een ander ernstig gewond die vervolgens overleed. Het peloton werd vastgenageld en zocht dekking in terrein dat ongeveer een meter onder water stond. Sergeant Armando Gri rende naar voren door het water, roepend naar zijn peloton om hem dekkingsvuur te geven, sprong over een paar versperringen heen en bereikte een punt in het volle zicht van de vijandelijke geschutsbemanning op ongeveer 30 meter van het wapen; hij vuurde met zijn geweer op de schutter en trof hem tussen zijn ogen. Hij rende toen de stelling in en gooide er twee .36 granaten in. Hierdoor werden de andere bemanningsleden niet gedood maar ze werden gedwongen zich over te geven, liever dan het wapen te gebruiken.
De actie van Sergeant Armando Gri had het uitschakelen van het wapen tot gevolg en stelde zijn peloton in staat onmiddellijk naar voren te komen en de versterking te veroveren; de hele actie was een afleidingsmanoeuvre om de vijand te doen geloven dat er een grootschalige aanval op Calais zou beginnen. Uit de acties van de vijand vanaf die tijd en de verslagen die avond op de vijandelijke radio dat een dergelijke aanval op Calais was begonnen, kan worden opgemaakt dat de hele actie uiterst succesvol was en dat is in hoge mate te danken aan de dappere acties van Sergenat Armando Gri.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No.14 Platoon, "C" Company, The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 7 oktober 1944, in het dorp Oosthoek, D0302 bij Aardenburg in Nederland naderde een troep Duitsers van ongeveer 150 man de sector van C Company. Door gebruik te maken van vijandelijke loopgraven en gedekte routes waren ze in staat 14 Platoon te overrompelen en het hoofdkwartier van de compagnie te omsingelen. Aanhet begin van de acie bracht Sergeant Armando Gri, Platoon Commander van 14 Platoon verslag uit aan het compagnieshoofdkwartier en ging daarna met groot gevaar langs de vijanden terug, granaten gooiend en zijn wapen vurend. Hij nam vier Duitsers voor zijn rekening voordat hij zijn pelotonshoofdkwartier bereikte dat zich in een gebouw bevond. Hij bleef doorvechten en was uiteindelijk de enige overlevende nadat hij 20 vijanden had gedood of gewond. Toen zijn munitie op was, het gebouw in brand stond werd Sergeant Armando Gri overmeesterd en gevangen genomen terwijl zijn kleren in brand stonden vanwege de grote hitte. Zijn moedige acties en zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid waren van vitaal belang voor het hoofdkwartier om tegenover de vijand stand te houden: zo werd een doorbraak naar het Leopoldkanaal voorkomen en wezenlijk bijgedragen aan het vestigen van het bruggenhoofd dat later leidde tot de volledige vernietiging van alle Duitse troepen op de zuidelijke oever van de Schelde.
Sergeant Armando Gri was vastbesloten te ontsnappen en met dat in gedachten hield hij met succes zijn mes verborgen voor de vijand. In de tijd waarin de goederenwagon waarin zij als krijgsgevangenen waren opgesloten, op een zijspoor stond wisten hij en Capt. Vilhelm Roger Schjelderup een opening in de wand van de wagon te maken en het moreel van de anderen hoog te houden. Op 23 oktober 1944, toen de trein op weg ging naar een krijgsgevangenkamp braken Sergeant Armando Gri en zijn mannen uit en wisten te ontsnappen. Op 6 januari 1945, 75 dagen later keerden ze, na een uitputtende reis door sneeuw en ijs in onze linies terug en brachten waardevolle inlichtingen mee.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto