TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Friyia, Joseph Christopher "Joe"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
1st Battalion The Royal Hamilton Light Infantry, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
22 maart 1945
Aanbeveling:
In de morgen van 18 oktober 1944 kregen Private Friyia en nog een soldaat van de Royal Hamilton Light Infantry opdracht om als sluipschutter op te treden aan de periferie van het bataljon bij Woensdrecht. Op deze plaats lag de vijand ongeveer 100 meter van onze voorste sectie verwijderd. Pvt. Friyia en zijn kameraad wachtten op hun post een uur lang zonder een vijand te zien. Op eigen initiatief besloten ze op te trekken naar de vijandelijke linie die door twee pelotons vijanden wertd bezet. Gedekt door het vuur van een van onze eigen tanks trokken ze over open terrein naar de stelling toe. Tijdens het gevecht van man tegen man dat doen volgde, doodden Pvt. Friyia en de andere soldaat acht Duitse parachutisten. Toen blokkeerde de Stengun van Pvt Friyia en alleen door te bluffen dwong hij 12 volledig bewapende Duitsers zich over te geven.
Pvt. Friyia’s dapperheid en moed waren van het hoogste niveau en met zijn eenmans actie droeg hij bij aan het behouden van deze positie.

Supplement to the London Gazette, 22 March, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto