TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gurung, Sanbahadur

Dienstnummer:
IO-47757
Nationaliteit:
Indiaasche (1858-1947, Britse Kolonie)

Biografie

Hij werd later onderscheiden met de Vir Chakra voor Jammu en Kashmir (15 november 1948); Gandhi I, p 370 (Gandhi II, p 466).
Subedar Gurung Sanbahadur, aanvoerder van een peloton bij Leh, kreeg opdracht Lasirmou op een hoogte van 5.500 meter te heroveren. In de nacht van 29 juli 1948 verscheen hij in de rug van de vijandelijke stelling na een vermoeiende tocht van 13 uur door uitzonderijk zwaar terrein. Zijn geslaagde aanval had de vlucht van de vijand tot gevolg die vele doden en een gevangene achterliet.
In oktober was hij ondercommandant van guerillas achter de vijandelijke linies en vernietigde een vijandelijke 3.7 inch houwitzer bij Basgo. In november drong hij 112 kilometer diep door achter de vijandelijke linies en vernietigde een grote munitie opslagplaats bij Lamayuru.
Bij al deze gelegenheden toonde hij opmerkelijke dapperheid, plichtsbesef en leiderschap.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Jemadar (Luitenant)
Eenheid:
2/8 Gurkha Rifles, Indian Army
Toegekend op:
13 december 1945
Aanbeveling:
Op 14 april 1945 leidde Jemadar Sanbahadur zijn peloton in een aanval op het kanaal van Correchio om een sterk bruggenhoofd te vestigen voor de oversteek van de rivier de Sillaro. Ondanks dat ze werden vastgepind door intensief vuur van vijandelijke mortieren en Spandaus bereikte het peloton uiteindelijk een vijandelijke versterking en veroverde die met verlies van 7 gewonden. Ook had de vijand aanzienlijke verliezen geleden waaronder 2 doden en bovendien werden 4 gevangenen gemaakt. Hij had zijn doel nauwelijks veilig gesteld of de vijand begon in grote aantallen zijn flanken te infiltreren.
Hij vroeg mortier steun aan dat hij persoonlijk leidde en slaagde erin de vijand te dwingen zich terug te trekken. De rest van de compagnie trok achter Jemadar Sanbahadur op en kon zo het kanal oversteken en een stevig bruggenhoofd vestigen.
De volgende dag slaagde een ander bataljon, het 2/10 Gurkha Rifles erin de rivier over te steken. Het succes van deze belangrijke actie was grotendeels te danken aan de briljante prestaties van Jemadar Sanbahadur.
Vervolgens leidde deze N.C.O. op 19 april zijn peloton tijdens de nachtelijke aanval op de rivier de Giana. Hij was bij de eersten die onder zwaar vuur van Spandaus, dat grote verliezen in zijn peloton veroorzaakte, de rivier overstaken. Daardoor niet afgeschrikt en met voorbeeldige moed hergroepeerde hij zijn secties snel voor hij met succes zijn tweede doel aanviel. Ondanks zwaar vuur van granaten en mortieren ging deze dappere pelotonscommandant steeds van de ene sectie naar de andere om zijn mannen aan te moedigen. Gedurende de hele operatie van 9 april tot 2 mei toonde Jemadar Sanbahadur voortdurende superieure energie en dapperheid, opmerkelijk leiderschap en minachting voor gevaar dat de hoogste lof waardig was.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
NORTH WEST FRONTIER 1937-39
India General Service Medal (1936 IGSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
PALESTINE 1945-48
General Service Medal 1918-1962

Bronnen

Foto