TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Moncel, Robert William

    Geboortedatum:
    1917 (Montreal/Quebec, Canada)
    Overlijdensdatum:
    10 december 2007
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
    Eenheid:
    II Canadian Corps, Canadian Army
    Toegekend op:
    1 februari 1945
    Aanbeveling:
    Lieutenant-Colonel Moncel is van 27 augustus 1943 tot 19 augustus 1944 General Staff Officer (GSO-1) op het hoofdkwartier van II Canadian Corps geweest. In die periode was hij voornamelijk verantwoordelijk voor de organisatie en training van de stafofficieren op dat hoofdkwartier. Bij de voorbereiding direct voorafgaand aan de overplaatsing van II Canadian Corps overzee en tijdens de operaties van het Corps tot op heden heeft hij veel bijgedragen aan het succes van die ondernemingen met zijn eigen nauwkeurige werk en met de doelmatigheid waarmee hij zijn afdeling heeft geleid. Zijn loyaliteit en zijn opgewekte bereidheid zijn altijd een prijzenswaardig voorbeeld geweest en een inspiratie voor anderen.
    Officer of the Order of the British Empire (OBE)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Brigadier (Waarnemend Brigade Generaal)
    Eenheid:
    4th Canadian Armoured Brigade, Canadian Army
    Toegekend op:
    9 augustus 1945
    Mentioned in Dispatches
    Voor zijn moed in de Slag van Falaise, Frankrijk, augustus 1944.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Brigadier (Waarnemend Brigade Generaal)
    Eenheid:
    4th Canadian Armoured Brigade, Canadian Army
    Uitgereikt voor:
    Operatie Blockbuster
    Aanbeveling:
    Op 26 februari 1945, tijdens Operatie Blockbuster van II Canadian Corps had de 4th Canadian Armoured Division opdracht gekregen langs de 2nd Canadian Infantry Division aan te vallen en het hoge terrein in het Todtenhügelgebied in te nemen, van daaruit het hoge terrein ten noordoosten van Udem in te nemen en van daaruit de vallei over te steken en het hoge terrein in de Hochwald bres in te nemen.
    De 4th Canadian Armoured Brigade, samen met drie infanteriebataljons en drie pantserregimenten onder bevel van Acting Brigadeer Moncel hadden tot taak gekregen de eerste twee doelen te veroveren. In de loop van de operatie, die werd uitgevoerd over terrein dat voor beweging van tanks uitzonderlijk zwaar was geworden door dikke modder, plaatste Brigadeer Moncel zich ver naar voren bij de leidende gevechtsgroep en bij diverse gelegenheden, wanneer door hardnekkige vijandelijke weerstand de vaart uit de aanval dreigde te worden gehaald, leidde hij persoonlijke de consolidatie van diverse doelen en de verdere voortgang van zijn pantser- en infanterie eeenheden. Dit gebeurde allemaal onder uitzonderlijk zwaar vijandelijk vuur en het dappere optreden van deze officier en zijn volledige minachting voor eigen veiligheid vormden een inspiratie voor alle rangen onder zijn commando. Het goede resultaat van de aanval was in hoge mate te danken aan zijn felle leiding.
    Distinguished Service Order (DSO)

    Bronnen

    Foto