TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

McCutcheon, Mervyn John

Overlijdensdatum:
26 februari 1995
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
"B" Company, The Lincoln and Welland Regiment, 10th Canadian Infantry Brigade, 4th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Op 25 oktober 1944 werden twee compagniën van het Lincoln and Welland Regiment onder bevel van het Lake Superior Regiment (Motor) geplaatst om een aanval te doen op de Wouwsche Plantage. De twee infanteriecompagniën zouden de feitelijke aanval uitvoeren, gesteund door vuur van de gemotoriseerde compagnie op hun flanken. De aanval werd om 13:30 ingezet en kwam direct onder zwaar vuur van mortieren en gericht vuur van zelf rijdend geschut op ongeveer 500 meter afstand. B Company, aangevoerd door Major MacCutcheon leed zware verliezen en binnen een paar minuten na het begin van de aanval liep die vast. Het zware vijandelijke vuur negerend, spoorde Major MacCutcheon zijn mannen aan en leidde hen persoonlijk naar voren door de vijandelijke posities naar hun eerste doel. Tegen die tijd was de halve compagnie gewond geraakt en het was de vraag of de aanval zou slagen. Major MacCutcheon moedigde zijn troepen nogmaals aan, reorganiseerde hen en ging hen voor de stad in waar ze de vijand begonnen te verdrijven. Tegen het einde van de dag bleek dat er meer dan 100 vijanden waren gedood en 30 gevangen genomen. Het lijdt geen twijfel dat het slagen van de operatie te danken was aan de grote vaardigheid en de gedurfde leiding, door deze officier getoond. Zijn moed en zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid was een voorbeeld en een inspiratie voor alle rangen binnen het bataljon.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto