TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stothers, John Ellis

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
A Company, 1st Battalion The Royal Regiment of Canada, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
30 augustus 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 30 op 31 oktober kreeg het Royal Regiment of Canada opdracht het oostelijk deel te veroveren van de weg die Zuid-Beveland met Walcheren verbindt. Deze positie werd verdedigd door een troepenmacht van 200 vijanden in betonnen bunkers en onderkomens die met prikkeldraad waren omringd. Verkenningen bij daglicht hadden weinig opgeleverd vanwege het open karakter van het terrein en het feit dat de vijand de dijken beheerste. Het plan van het bataljon hield in een moedige stoot door een compagnie, recht de oostelijke zeedijk op naar de weg om de vijandelijke positie af te sluiten. Als de operatie slaagde moesten de resterende compagnieën de verdediging uitschakelen en de vijandelijke positie oprollen.
De compagnie, aangevoerd door Captain J.E. Strothers werd uitgekozen om de zo belangrijke eerste klap uit te delen. Ondanks intens vuur van mitrailleurs en mortieren en beschietingen door vijandelijke artillerie op Walcheren, zette Capt. Strothers de aanval met hardnekkige vastberadenheid door. Met vertoon van grote moed ging hij van peloton naar peloton om zijn mannen aan te moedigen.
Hij zette zijn eigen en zijn ondersteunende wapens zo vaardig en agressief in dat zijn compagnie het einde van de weg kon consolideren, hij verbrak daarmee de vijandelijke verbindingen en nam bijna het hele garnizoen gevangen waaronder drie stukken 75 mm geschut, diverse stukken luchtafweer en hun handwapens.
Deze briljante aanval verzekerde het slagen van de operatie van het bataljon waardoor de divisie de vaste basis verkreeg van waaruit de aanvallen op Walcheren werden gelanceerd.

Supplement to the London Gazette, 30 August, 1945.
Military Cross (MC)

Supplement to the London Gazette, 9 August, 1945.

Bronnen

Foto