TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Wolfe, Richard George

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
No.11 Platoon, "B" Company, The Calgary Highlanders, 5th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division (No.11 Platoon, "B" Company, The Calgary Highlanders, 5th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division)
Aanbeveling:
Op 1 november 1944 kregen de Calgary Highlanders tot taak een bruggenhoofd te vestigen over de Sloedam op het eiland Walcheren. Nadat D Company zich aan het einde van de dam had ingegraven kreeg B Company opdracht langs hen heen te trekken en zich in te graven aan het westelijke einde van de dam.
11 Platoon met Lance Corporal Wolfe aan de leiding van de 2" mortierploeg trok ongeveer 400 meter op langs de ondergelopen oever en groef zich in. Een plotselinge uitbarsting van vijandelijk vuur, in het bijzonder aan het einde van de dam was een teken voor een tegenaanval. Om de verdediging te sluiten werd besloten om 11 Platoon verder terug te trekken. Het vijandelijke vuur van kleine wapens, mortieren en 20 mm geschut nam in hevigheid toe en lag zeer nauwkeurig. Het werd noodzakelijk zich in kleine sprongen terug te trekken en elke positie te behouden.
L-Cpl Wolfe slaagde er met grote moed en onder verwoestend vijandelijk vuur in diverse punten te behouden, hij beschoot de vijand en hield hem op. Enkele malen leek het erop alsof 11 Platoon zou worden uitgeroeid maar de situatie werd hersteld door het mortiervuur dat deze NCO afgaf. De dekking die L-Cpl Wolfe met zijn 2" mortier gaf stelde het peloton in staat betere posities in te nemen.
Toen het peloton in een positie lag van waaruit ze nauwkeurig vuur op de vijand konden leggen zagen ze L-Cpl Wolfe op hen afkomen die midden in het zware vijandelijke vuur een gewonde NCO mee terug hielp. Het vijandelijk vuur werd uitzonderlijk zwaar en L-Cpl stopte, stelde zijn mortier op en probeerde het verwoestende vuur te neutraliseren dat op hem en zijn peloton werd gericht.
Gedurende de hele operatie toonde L-Cpl Wolfe opmerkelijke kalmte en volledige minachting voor eigen veiligheid. Met zijn dappere actie maakte hij de nieuwe opstelling van zijn compagnie mogelijk en hij vormde een inspiratie voor allen die bij hem waren.
Supplement to the London Gazette, 5 April, 1945.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto