Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Adair, James Douglas

Geboortedatum:
17 december 1918
Overlijdensdatum:
5 juni 2001
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Trooper (Soldaat)
Eenheid:
2nd Armoured Regiment (Lord Strathcona's Horse), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian Armoured Division, Canadian Army
Toegekend op:
8 december 1945
Aanbeveling:
Op 17 april 1945, tijdens de opmars van Barneveld naar Nijkerk, stuitte het 2nd Armoured Regiment (lord Strathcona Horse) op zeer sterke tegenstand bij een kruising ongeveer 7,5 kilometer ten zuiden van Nijkerk. Bij een poging om een zwak punt in de verdediging te vinden werden drie tanks door pantser doorborende granaten uitgeschakeld. Intens mortier en klein kaliber vuur weerhield de hospikken ervan de gewonde tankbemanningen uit hun voertuigen te halen. Trooper Adair richtte een kleine Regiments hulppost in in een huis vlakbij de kruising om voor de gewonden te zorgen. Onder zwaar mortiervuur in de omgeving van het huis en van de uitgeschakelde tanks en gericht klein kaliber vuur vanuit vijandelijke infanterie posities ging Trooper Adair een aantal keren op en neer om gewonden op te halen en hun wonden te verbinden. Bij een bepaalde gelegenheid raakte een sergeant gewond en verloor zijn onderbeen. Trooper Adair verbond zijn been en sleepte hem naar de Regiments hulp post over enkele honderden meters open terrein en over een weg die constant onder vijandelijk vuur lag. Trooper Adairís optreden tijdens operaties in Nederland is de hoogste lof waardig geweest en tijdens deze specifieke actie paste zijn moed onder vuur, terwijl hij zijn kameraden evacueerde, binnen de hoogste tradities van de landmacht.

Koninklijk Besluit No. 2.
Supplement to the London Gazette, 21 February, 1946
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto