TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Woodward, James Crawford

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.6 Platoon, "B" Company, The Cameron Highlanders of Ottawa (MG), 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
In de morgen van 6 juni 1944, bij punt 994840 ten zuiden van Bernières-sur-Mer bestormde Lt. Woodward alleen een groepje vijanden die de voortgang van zijn bataljon ophielden. Later in dezelfde morgen ging Lt. Woodward naar voren naar de spits van de route van de Brigade en zonder acht te slaan op eigen veiligheid vond hij stellingen voor zijn geschut om de voorste infanterie te dekken. Bij een dorp, Basley was hij de eerste die na de tanks het dorp binnenkwam. Hij reed vastberaden door om erover te zorgen dat de bedoeling van de Brigadecommandant ook werkelijkheid werd. Hij zette door tot Anguerney tot op hoog terrein, alleen om te verkennen zodat hij snel zijn geschut kon opstellen in geval van een tegenaanval. Hij voltooide zijn verkenning en liet zijn peloton in actie komen ondanks voortdurtend vuur van sluipschutters en vijandelijke mitrailleurs en mortieren. Lt. Woodward was door zijn voorbeeld, leiding en energie medebepalend voor het versnellen van de doorstoot van de 8th Canadian Infantry Brigade naar haar doel.

Supplement to the London Gazette, 31 August, 1944.
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Lieutenant J.C. Woodward, Platoon Commander No.6 Platoon “B” Company, Cameron Highlanders of Ottawa (MG) voerde om ongeveer 07:20 uur op 5 juli 1944 een peloton aan in de sector tussen A en C company van een infanteriebataljon bij MR 978655 blad 7F/1 in Frankrijk. Deze positie werd door zes vijandelijke tanks en een aantal infanteristen aangevallen. De tanks kwamen tot binnen 150 meter van Lt. Woodward’s positie. De infanterie, die zware verliezen leed, trok zich uit hun stellingen terug. Lt. Woodward haalde zijn mannen bijeen, gaf bevel tot vuren en bracht vier middelzware mitrailleurs in stelling tegen de tanks, samen met de Bren en de PIAT van zijn peloton. Hij stuurde een van zijn sergeants op weg om de bemanning van het anti-tankkanon van de infanterie bijeen te halen. Tijdens het hele gevecht, dat meer dan 30 minuten duurde, betoonde Lt. Woodward grote moed en leiderschap. Hij leidde het gevecht vanaf het open terrein onder zwaar vuur en bommen; rende van kanon naar kanon om te helpen, om opnieuw zijn mannen gerust te stellen en aan te moedigen. Er werd een tank vernietigd, aan de vijand werden talloze verliezen toegebracht en onze positie werd hersteld. Terwijl de vijf overgebleven tanks wegreden nam het peloton het weer op tegen drie voertuigen en vier vrachtwagens met infanteristen en dwongen de voertuigen van de weg af te gaan, zo raakten die beschadigd en aan de vijand werden verdere verliezen toegebracht. Gedurende de hele periode van actie toonde Lt. Woodward grote moed en vastberadenheid en het was grotendeels aan zijn inspanningen te danken dat de tegenaanval werd afgeslagen.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp te dragen op het lint van de eerste medaille.
Supplement to the London Gazette, 21 December, 1944.

Bronnen

Foto