TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

White, Franklyn Everhart

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
6th Armoured Regiment (1st Hussars), 2nd Canadian Armoured Brigade, Canadian Army
Toegekend op:
19 april 1945
Aanbeveling:
Major White was grotendeels verantwoordelijk voor het succes van zijn regiment tijdens de aanval op Frankrijk vanwege zijn onvermoeibare inspanningen voorafgaand aan de invasie. Het regiment viel aan met DD tanks, een nieuw en gevaarlijk soort wapen. Zonder acht te slaan op zijn eigen persoonlijke veiligheid deed hij experimenten met deze tanks waardoor de risico’s afnamen en ongetwijfeld de levens hebben gespaard van velen die ze gebruikten.
Toen hij op D-Day landde op het strand tussen Courseulles-sur-Mer en Bernières-sur-Mer waren er geen uitgangen gemaakt, het strand lag onder zwaar mortier- en mitrailleurvuur en het verkeer liep vast. Hij klom uit zIjn tank en wandelde kalm het strand op en neer om te proberen een uitgang te vinden. Zijn voorbeeld van volledige kalmte op dat kritieke moment vormde een inspiratie voor de officeren en manschappen van het regiment.
Zijn acties sinds D-Day waren voortdurend van de hoogste kwaliteit. Op 14 augustus, tijdens een aanval over de rivier de Laison op het hoge terrein boven Falaise werd de oversteek over de rivier pgehouden vanwege een gebrek aan oversteekplaatsen. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid en in dicht begroeid terrein dat wemelde van de vijandelijke infanterie en anti-tankgeschut, verkende hij een route en stak alleen de rivier verder over. Hij riep toen het reserve squadron naar voren en leidde dat in een geslaagde aanval op het hoog gelegen terrein daar achter. Bij deze doorstoot werden ongeveer 14 stukken vijandelijk veldgeschut en anti-tankkanonen vernietigd en een groot aantal vijandelijke infanteristen gedood.
Deze geslaagde aanval stelde de ondersteunende infanterie in staat met zeer lichte verliezen door te stoten naar het doel.
Zijn fraaie vertoon van kalmte, koelheid en vechtlust is de hoogste lof waardig.

Supplement to the London Gazette, 19 April, 1945.
Periodieke toekenning.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto