TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Henderson, Lawrence Sinclair

Geboortedatum:
18 juli 1908 (Vernon/Brits-Columbia, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
"D" Company, 1st Battalion The Canadian Scottish Regiment, 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Op 15 augustus 1944, tijdens de aanval van zijn bataljon op Heuvel 168 bij Falaise, departement Calvados onderscheidde deze officier zich door zijn moed en leiderschap onder zwaar vuur.
In zijn hoedanigheid als compagniescommandant van D Company, de leidende compagnie op de linkerflank voerde Major Lawrence Henderson zijn mannen ten aanval. Ze rukten op over zeer moeilijk heuvelachtig terrein, een netwerk van bijna ondoordringbare heggen en achter iedere heg zaten goed ingegraven mitrailleurs en Tiger tanks verscholen. Major Henderson, met zijn compagnie sterk uitgedund en opgehouden, ontdekte dat hij geen contact meer had met zijn bevelvoerend officier omdat zijn radio was vernietigd. Zich realiserend dat hij er het beste van moest maken, haalde hij zonder op zijn eigen veiligheid te letten de restanten van zijn compagnie bijeen en trok onder verwoesten vijandelijk vuur naar voren.
Met slechts een overgebleven officier en met minder dan de helft van zijn oorspronkelijke compagnie veroverde Major Henderson de vijandelijke positie en behield het terrein, zonder dat zou zijn eenheid het succes op Heuvel 168 niet hebben kunnen bereiken en de doorbraak van de brigade naar Falaise mogelijk gemaakt.

Supplement to the London Gazette, 21 December, 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto