TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bushell, Roger Joyce

    Geboortedatum:
    30 augustus 1910 (Sprins/Transvaal, Zuid-Afrika)
    Overlijdensdatum:
    29 maart 1944
    Begraven op:
    Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Poznan
    Graf: 9 A.
    Dienstnummer:
    90120
    Nationaliteit:
    Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

    Biografie

    De vader van Roger Bushell wilde dat zijn zoon de beste opleiding mogelijk kreeg en stuurde hem daarom naar Cambridge University waar hij rechten studeerde. In 1932, tijdens zijn studietijd, gaf Bushell zich op voor de RAF Auxiliary and Reserve Volunteers en kwam bij No. 601 Squadron terecht wat werd aangeduid als het 'Miljonairssquadron' aangezien er veelal rijke jongemannen bij zaten.
    In oktober 1939 kreeg hij de opdracht een nieuw (No. 92) squadron te formeren, wat aanvankelijk met Blenheims vloog. In maart 1940 werden die echter ingeruild voor Spitfires.
    Bij zijn tweede luchtgevecht op 6 maart 1940, schoot Bushell een Me-110 neer maar werd vervolgens zelf neergehaald en gevangen genomen en naar Dulag Luft gebracht. Hij werd daar meteen lid van het zg. 'Ontsnappingscommittee' en organiseerde het graven van ontsnappingstunnels. In mei 1941 wist hij te ontsnappen door zich op te houden in een hut die op het sportveld stond net buiten het kamp. Het lukte Bushell daaruit weg te komen en werd pas bij Stühlingen aan de Zwitserse grens gepakt.
    Hij werd naar Lubeck gestuurd waar hij al weer snel ontsnappingen begon te organiseren.Hij ontsnapte zelf ook weer maar had de pech in Praag te belanden waar zojuist een aanslag op Richard Heydrich werd gepleegd. In de huiszoekingen door de Duitsers die daarop volgden, werd Bushell op zijn onderduikadres gevonden. Hij werd naar Berlijn gebracht en door de Gestapo ondervraagd die hem ervan verdachten betrokken te zijn bij de aanslag op Heydrich. Hij werd weer overgedragen aan de Luftwaffe die hem naar Stalag Luft III brachten. Ook daar werd hij snel lid van het ontsnappingscommittee en besloot tot het organiseren van een grootschalige ontsnapping via drie tunnels die de namen "Tom", "Dick" en "Harry" kregen. De ontsnapping werd later bekend als "De grote ontsnapping" en werd uitvoerig beschreven door Paul Brickhill en verfilmd met Richard Attenborough in de rol van 'Roger Bartlett'.
    In de nacht van 24 op 25 maart 1944 ontsnapten 78 man uit de overgebleven tunnel. Nummer 79 werd gesnapt door de Duitse bewakers en de tunnel werd gevonden. Drie gevangenen wisten uiteindelijk te ontsnappen waaronder Bob van der Stok.

    Op 26 maart werden Bushell en zijn reisgenoot gesnapt. Hitler had het bevel gegeven dat 50 krijgsgevangenen gefusilleerd moesten worden.
    Op 29 maart 1944 werd Roger Bushel door een nekschot en een schot door z'n slaap gedood. Zijn lichaam werd in Neue Bremm Concentratiekamp gecremeerd.

    Bevorderingen:
    10 augustus 1932: Pilot Officer
    10 februari 1934: Flying Officer
    26 juli 1936: Flight Lieutenant
    1 januari 1940: Squadron Leader

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 92 (East India) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    13 juni 1946
    Uitgereikt voor:
    Operatie Escape 200
    Mentioned in Dispatches

    Bronnen