Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Edmond, Ronald

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 129960.
Ronald Edmond meldde zich in 1937 als piloot bij de Royal Air Force Volunteer Reserve. Hij werd in september 1939 opgeroepen voor dienst.
Hij kreeg een plaatsing over zee, op Malta bij 148 Squadron, een Wellington eenheid en nam op 11 februari 1941 deel aan een aanval op de vliegbasis bij Catania op SiciliŽ waar hij gewond raakte. In mei van dat jaar, geheel hersteld na verblijf in het ziekenhuis, vloog hij als 2de piloot tijdens een aanval op Tripoli. Kort daarna werd hij overgeplaatst naar een andere eenheid op Malta, 69 Squadron dat met de Maryland vloog.
In mei 1943 keerde hij naar de UK terug toen hij tussen juli 1943 tot augustus 1944 als instructeur bij 13 OTU werd geplaatst.
Daarna, in september werd Edmond overgeplaatst naar 226 Squadron waar hij dit keer met Mitchells van 137 Wing vloog tegen diverse doelen in noordwest Europa.
Hij vloog 136 operationele missies en maakte meer dan 300 operationele vlieguren.
Er zijn geen gegevens over het leven na de oorlog van deze vlieger.

Promoties:
19 juli, 1942: Pilot Officer (emergency)
19 juli, 1943: Flying Officer
19 juli, 1944: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 223 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
5 februari 1943
Aanbeveling:
Deze officier heeft aan zeer veel missies deelgenomen waaronder aanvallen op vliegvelden, havens, verbindingslijnen en troepen. Hij heeft voortdurend grote moed en leiderschap getoond. In november 1942, toen hij een vijand aanviel, werd zijn vliegtuig door luchtafweer geraakt waardoor een motor uitviel. Pilot Officer Edmond was gedwongen de formatie te verlaten toen hij nog ongeveer 75 kilometer binnen vijandelijk gebied was. Met grote moeite slaagde hij erin zijn beschadigde vliegtuig naar de basis terug te vliegen waar hij een perfecte landing maakte. Met zijn deskundigheid en vastberadenheid was hij verantwoordelijk voor de veilige terugkeer van toestel en bemanning.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 13 Operational Training Unit, Royal Air Force
Toegekend op:
1 september 1944
Air Force Cross
Aanbeveling:
Deze officier heeft 12 maanden als vlieginstructeur bij de eenheid gediend, nadat hij zijn eerste operationele tour heeft volbracht. Hij heeft bewezen een uitzonderlijk goed vlieger en een meer dan gemiddeld instructeur te zijn. Hij heeft uitstekend werk verricht in zijn flight, zowel op de grond als in de lucht. Hij heeft onlangs bij veel gelegenheden met het grootste vertrouwen tijdeijk het commando over zijn vlucht overgenomen. Zijn onvermoeibare energie is zeer prijzenswaardig geweest. Flying Officer Edmond heeft ook meer dan 225 operationele vlieguren gemaakt.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 226 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
1 juni 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van het Distinguished Flying Cross wegens dapperheid tijdens de openingsfase van de slag om El Alamein in Noord-Afrika heeft deze officier nog eens 72 missies volbracht. Hij heeft de laatste 42 gevlogen terwijl hij het squadron aanvoerde tegen de diverse doelen die sinds D-Day werden aangevallen en is nu bezig aan zijn derde tour. Zijn kalmte, zijn leiderschap en opvallende vastberadenheid tegenover de felst verdedigde doelen zijn van de grootste waarde geweest voor zijn squadron en passen binnen de hoogste tradities van de dienst. Zijn voorbeeld gedurende de periode van voortdurende verliezen tegen de bruggen over de Rijn en belangrijke railcentra hebben zijn squadron op een voortdurend hoog moreel peil gehouden. Het vertrouwen dat hij vertoont en inboezemt in degenen die hem volgen, maken hem tot een uitstekend operationeel leider. Als wel verdiende beloning voor zijn kwaliteiten en zijn lange staat van operationele dienst, wordt Squadron Leader Edmond met klem voorgedragen voor een Gesp op zijn Distinguished Flying Cross.

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "NORTH AFRICA 1942-43"-gesp.
Africa Star

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette Issue 35891 published on the 2 February 1943
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36682 published on the 29 August 1944
    - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 37105 published on the 29 May 1945
    - Dix Noonan Webb
    - Rafcommands Message Board

Foto