TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cole, Robert Bruce

    Geboortedatum:
    11 november 1919 (Quetta, India)
    Overlijdensdatum:
    16 januari 1956
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 66483.

    Robert Cole was de zoon van Luitenant-Kolonel Robert Frank Cole MBE DCM.
    Robert Cole meldde zich in maart 1940 aan bij de Royal Air Force en kreeg zijn wings in Rhodesië en werd daarna bij No. 250 Squadron geplaats wat in Palestina vloog met Tomahawks.
    Op 5 december 1941 werd hij door Flak boven Bir el Gubi neergeschoten tijdens een beschieting. Na een periode in het ziekenhuis te hebben gelegen en training, ging hij weer terug naar z'n squadron wat inmiddels in Lybië gestationeerd was. Hij kwam verder in actie op Malta en vandaar op Sicilië in juli 1943 en in Italië van september tot december 1943.
    Daarnaa keer hij terug naar Engeland en werd in oktober 1944 bij No. 274 Squadron geplaatst wat boven Nederland met Tempests vloog. In februari 1945 werd hij commandant van No. 3 Fighter Squadron.
    Na de oorlog bleef hij bij de RAF maar kwam in 1956 om leven bij een vliegongeluk toen zijn Canberra In Lincolnshire neerstortte.

    Na-oorlogse onderscheidingen:
    2 januari 1950: King's Commendation for Valuable Service in the Air
    1 januari 1951: Air Force Cross
    1 januari 1955: gesp bij het Air Force Cross

    Bevorderingen:
    2 april 1941: Pilot Officer (probation)
    2 april 1942: Flying Officer (war sub)
    2 april 1943: Flight Lieutenant (war sub)
    1 januari 1950: Squadron Leader
    1 januari 1956: Wing Commander

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 250 (Sudan) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    1 oktober 1943
    Aanbeveling:
    Lt. Cole heeft tijdens zijn tweede operationele tour 120 vlieguren gemaakt. Tijdens zijn eerste tour heeft hij vele missies gevlogen boven schepen die Tobroek bevoorraadden tijdens het beleg. Hij heeft in de loop van 1941 ook bij een vooruitgeschoven jagersquadron gediend. Hij werd neergeschoten, raakte gewond en sinds hij is teruggekeerd naar operaties is hij een tweede keer gewond geraakt. F/Lt. Cole is voornamelijk ingezet op jachtbommenwerpers en heeft het squadron vaak aangevoerd bij acties. Hij heeft bij al zijn aanvallen op vijandelijke gronddoelen vastberadenheid en moed getoond en heeft deze aanvallen vaak doorgezet onder intensief afweervuur.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Eenheid:
    No. 3 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    4 mei 1945
    Aanbeveling:
    Squadron Leader, 3 Squadron. Deze officier heeft een uitstekende staat van operationele dienst. Hij begon zijn operationele loopbaan begin 1941 en heeft tegen de vijand gevochten in Engeland, de Westelijke Woestijn, Perzië en in Nederland. S/Ldr. Cole is een vaardig en onbevreesd piloot en zijn briljante en agressieve leiding is een inspiratie geweest voor allen die met hem hebben gevlogen. Sinds de toekenning van zijn DFC heeft hij zelf 48 locomotieven beschadigd of vernietigd, 32 vrachtwagens – waaronder enkele olietankwagens – 12 andere voertuigen, 5 binnenschepen en twee Duitse vliegtuigen. In totaal heeft hij zes vijandelijke toestellen vernietigd en 1,5 beschadigd. Een kenmerkend voorbeeld van S/Ldr. Cole’s moed en vastberadenheid deed zich 14 februari jl. voor. Hij voerde zijn squadron aan toen hij enkele vliegtuigen op een vijandelijke vliegbasis ontdekte. Hij viel onmiddellijk met zijn wingman aan, liet de rest van zijn squadron boven zich als dekking omdat hij direct onder zwaar en geconcentreerd afweervuur kwam. Het toestel van S/Ldr. Cole raakte zwaar beschadigd en zelf werd hij aan zijn gezicht en arm gewond. Ondanks dat zette hij zijn aanval met grote dapperheid door en slaagde erin twee toestellen op de grond te vernietigen.

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "NORTH AFRICA 1942-43"-gesp.
    Africa Star

    Bronnen

    Foto