TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steele, Kay B.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstnummer 0-745972.

Kay B. Steele werd op 18 oktober 1943 toegevoegd aan 764th Bomb Squadron.

Op 13 april 1944 was 2nd Lieutenant Kay B. Steele de piloot van B-24 H, 42-52409 op een missie naar Boedapest in Hongarije. Op de terugweg werd het toestel geraakt door luchtafweer en neergeschoten. De bemanningsleden wisten met parachute het toestel te verlaten. Vanaf dat moment waren vliegtuig en bemanning opgegeven als vermist in actie. Later werd bekend dat de bemanning krijgsgevangene was in Stalag VIIA te Moosberg, Germany.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
764th Bombardment Squadron, 461st Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens waardevolle prestaties in de lucht, deelnemend aan voortdurende operationele activiteiten tegen de vijand tussen 2 en 13 april 1944.
Air Medal (AM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
764th Bombardment Squadron, 461st Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke prestaties in de lucht. Op 13 april 1944 was Lieutenant Steele vlieger van een B-24 op een gevaarlijke misssie, het bombarderen van een vliegtuigfabriek in Hongarije. Ondanks zwaar en nauwkeurig afweervuur bracht Lt. Steele zijn toestel boven het doel en maakte een zeer succesvolle run waarbij hij grote schade toebracht aan het fabriekscomplex. Toen hij van het doel wegdraaide ontplofte er een nauwkeurig salvo van de flak net onder zijn rechtervleugel waardoor een motor in brand vloog en het toestel gedwongen werd de formatie te verlaten. Hoewel hij snel hoogte verloor kreeg Lt. Steel de kist weer onder controle en stelde alles in het werk om de brand te blussen. Vanaf het moment dat de beschadigde kist de formatie verliet werd hij door golven agressieve jagers aangevallen die Lt. Steele dwongen briljante uitwijkmanoeuveres te maken en de dekking van de wolken op te zoeken die hij bereikte met het toestel nog steeds goed onder controle. Hij werd het laatst gezien terwijl hij probeerde een gecontroleerde noodlanding op eigen gebied te maken. Door zijn uitmuntende technische vaardigheden en moed, getoond onder grote moeilijkheden heeft Lt. Steele zichzelf en de strijdkrachten van de Verenigde Staten met grote eer beladen.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto