TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Donald Edward

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 11 Platoon, B Company, 1st Battalion, The Carleton and York Regiment, 3rd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
20 april 1944
Aanbeveling:
Op 4 januari 1944 viel B Company van het Carleton and York Regiment een sterk bezette vijandelijke stelling aan op Punt 59 (MR 311194). Twee eerdere aanvallen waren mislukt want de vijand had zich goed ingegraven en werd gesteund door een groot aantal mortieren en mitrailleurs.
Lieutenant Smith voerde het bevel over het peloton dat Punt 59 moest veroveren. Het spervuur van de artillerie, voorafgaand aan de aanval eindigde om 16:00 uur, uur U voor de aanval. Op uur U, zelfs toen de laatste granaten nog insloegen, stelde Lt. Smith zijn peloton op en verliet het startpunt. Zijn voortgang over het tussenliggende terrein was zo snel dat hij in nauw contact kwam met de vijand voordat die de tijd had gehad, zich van de gevolgen van het bombardement te herstellen. Lt. Smith schoot zelf twee Duitsers neer die probeerden een mitrailleur in stelling te brengen en de positie werd zo snel overmeesterd dat 21 man gevangen werden gemaakt
Lt. Smithís leiding over zijn peloton en de snelheid waarmee hij zijn doel bereikte had niet alleen tot gevolg dat een aantal sterke vijandelijke stellingen werden ingenomen maar bespaarde het peloton ook het zware defensieve mortier- en artillerievuur dat een paar minuten na het beŽindigen van ons artillerievuur in het gebied insloeg tussen het startpunt en Punt 59. De geslaagde bezetting van Punt 59 was bijna geheel te danken aan de goede leiding, de energie en de vastberadenheid getoond door Lt. Smith.

Supplement to the London Gazette, 20 April, 1944.
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 12 december 1944 kreeg het Carleton and York Regiment onder commando van de 1st Canadian Infantry Brigade opdracht om aan te vallen en een bruggenhoofd over het Canale Naviglio (MR 4039) te vestigen. Captain Donald Edward Smith, MC, van het Carleton and York Regiment voerde het bevel over C Company, die voor deze aanval de linker aanvalscompagnie van het bataljon was.
Tijdens de oversteek kwam de compagnie onder zwaar vijandelijk mitrailleurvuur vanuit drie goed ingegraven posities. Tijdens een korte stop om zich voor te bereiden, deze posities aan te vallen kwamen ze onder zwaar vuur van mortieren en granaten. Het werd daarom dringend noodzakelijk de mitrailleurnesten direct uit te schakelen. De situatie overziend stelde Captain Smith snel zijn peloton op en leidde hen zelf in een aanval over het onder vuur liggende terrein waarna de drie nesten werden uitgeschakeld en de mannen hun doel konden bereiken. Er werden tijdens deze actie 15 gevangenen gemaakt en een onbekend aantal gedood.
Bij het ochtendgloren op 13 december 1944 werden er felle en herhaalde vijandelijke tegenaanvallen door infanterie gesteund door Tijger tanks gelanceerd op de posities van de C compagnie. Het vijandelijk vuur van artillerie van alle kalibers, mortieren, tankgeschut en mitrailleurs was intens. Captaion Smith maakte zich daar echter geen zorgen over maar zorgde ervoor dat de verdediging intact bleef en stelde zich voortdurend bloot om alle pelotonsposities te bezoeken. Bij een gelegenheid, toen de tanks bijzonder sterk opdrongen zette hij zelf een 6 ponds anti-tank sectie in en hield toezicht op hun vuur. Onder zijn leiding slaagde dit kanon erin bij MR 403397 een Tiger tank uit te schakelen.
Tijdens die dag lanceerde de vijand 13 tegenaanvallen en C compagnie was voortdurend onderworpen aan het enorm zware vuur van vijandelijke artillerie en mortieren maar ook aan mitrailleurvuur van de tanks en aan vastberaden pogingen van de vijandelijke infanterie in de stelling door te dringen. Met zijn dappere en vaardige leiding en zijn kalmte en initiatief onder vuur, in het bijzonder met het uitschakelen van de tank, spoorde Caoptain Smith zijn mannen aan stand te houden. C Company gaf geen centimeter grond prijs. Het gevolg was dat het bruggenhoofd intact bleef en dat een andere brigade er die avond doorheen kon trekken.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gesp voor op het lint van de eerste medaille.
Supplement to the London Gazette, 10 May, 1945.

Bronnen

Foto