TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tennant, Thomas Cameron

Geboortedatum:
23 augustus 1918 (Glasgow/Schotland, Groot-Britannië)
Dienstnummer:
1501070
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Thomas Cameron Tennant werd op 23 augustus 1918 geboren in 26 Salamanca Street, Glasgow, Schotland als zoon van James Tennant en Isabella (Cameron) Tennant.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
6th Battalion The Royal Welch Fusiliers, 160th Infantry Brigade, 53rd (Welsh) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
24 april 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Tijdens de aanval door D Coy, 6 RWF op het dorp Reusel in Nederland op 24 september 1944 bediende L/Cpl. Tennant de radio van zijn compagnie. Hij bediende de radio in zijn eentje. Het hoofdkwartier van de compagnie was door intens vuur van kleine wapens vastgenageld in een sloot en de compagniescommandant was gesneuveld. Deze onderofficier ontdekte dat de enige manier om radiocontact te houden met het hoofdkwartier van het bataljon was de sloot uit te kruipen en zijn radio in het open terrein op te stellen waar die niet zou worden afgeschermd. Daarbij stelde hij zich volledig bloot aan de vijand die hardnekkig op hem bleef vuren. Hij zat ook op een positie waarin hij geen enkele dekking kreeg van het vuur dat in dat gebied bleef inslaan.
De manier waarop deze NCO zich onderscheidde door zijn uitzonderlijke heldenmoed vormde een inspiratie voor allen die hem zagen. Ware het niet vanwege zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid toen hij zich bloot gaf, dan zou iedere verbinding met het hoofdkwartier van het bataljon verloren zijn gegaan. Omdat zijn compagniescommandant was gedood zou deze situatie ongetwijfeld zeer ernstig zijn geweest.
In oktober 1944 tijdens de aanval op ’s Hertogenbosch bediende deze NCO ook weer de radio van de compagnie. Gedurene de gevechten toon de hij weer opmerkelijke moed en gedurende de actie vormde zijn optreden een inspiratie voor ieder die hem zag.

Koninklijk Besluit No. 29, dd. 24 april 1946.
Toestemming tot het dragen verkregen op 18 juli 1947.
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

  • - The Dutch Medals Page
    - Second Supplement to The London Gazette of 15th July 1947, Issue 38018, dated 18th July 1947

Foto