TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edkins, Roy Douglas

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Sergeant (Waarnemend Sergeant)
Eenheid:
C Company, 1st Battalion, Princess Patricia's Canadian Light Infantry, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
16 november 1944
Aanbeveling:
De aanval door de Canadese Princess Patricia Light Infantry opo de Adolf Hitler linie, kaartreferentie vak 7419 begon op 23 mei 1944 om 06:00 uur. Corporal (Acting Sergeant) Roy Douglas Edkins voerde het bevel over 15 Platoon C Company, een van de voorste pelotons dat tijdens deze aanval zware verliezen leed. Met volledige minachting voor eigen veiligheid ging hij van sectie naar sectie in het verblindende stof en de rook van de slag waarbij het zicht nog verder verslechterd was door en grondmist die opgekomen was, om ze met elkaar in contact te houden. Naast vuur van mitrailleurs en mortieren was er ook intensief vuur van artillerie, veel ervan in de lucht ontploffende granaten. 88mm en 75 mm kanonnen vuurden over open vizier vanuit tankkoepels die in betonnen bunkers waren gemonteerd.
Sergeant Edkins leidde zijn patrouiille onder dit zware vuur over 400 meter open terrein waarbij hij veel verwondingen door granaatsplinters opliep. Hij bleef zijn peloton aanvoeren tot hij een tweede keer gewond raakte en daardoor niet verder kon. Hij droeg het bevel over zijn peloton over aan een van zijn korporaals en beval de aanval voort te zetten. Hij weigerde hardnekkig door brancarddragers afgevoerd te worden. Nadat zijn peloton verder was getrokken ontdekte deze N.C.O. een Duitse sluipschutter een eindje terug die de voortgang van B Company, die C Company volgde, ophield vanuit een goed gecamoufleerd schuttersputje. Hij besloop deze sluipschutter en nam hem zelf gevangen waardoor hij de compagnie in staat stelde verder te trekken. Met zijn actie, zelfs nadat hij gewond was geraakt, was Sergeant Edkins er grotendeels verantwoordelijk voor dat de rest van zijn peloton het doel kon bereiken en stelde daarmee een mooi voorbeeld van moed en vastberadenheid. Door zijn tweede actie maakte hij de voortgang van achterop komende troepen mogelijk. Waar moed aan de orde van de dag was, was de zijne van buitengewoon hoog niveau.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto