TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Shaw, Robert James

Overlijdensdatum:
14 oktober 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Cesena
Vak: IV. Rij: G. Graf: 4.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
48th Highlanders of Canada, 1st Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division (48th Highlanders of Canada, 1st Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division)
Aanbeveling:
In de avond van 17 mei 1944 waren de 48th Highlanders of Canada, na een succesvolle mars door de Lirivallei tussen Pignataro (MR 8215) en Pontecorvo (MR 7217) bezig met het consolideren van hun positie. Plotseling hoorde men in het donker vijandeijke rupsvoertuigen die de voorste posities naderden.
Sergeant James Shaw bracht onmiddellijk en met grote kalmte zijn zes-ponder anti-tankkanon in stelling om het van korte afstand tegen de vijand op te nemen. Deze N.C.O. vroeg toen om mortierfakkels die op nog geen 40 meter afstand drie vijandelijke zelf-rijdende kanonnen onthulden met infanterie die naderbij kwamen voor een aanval. Onverstoorbaar, kalm en onversaagd onder verwoestend vuur van 75 mm kanonnen en mitrailleurs ging Sgt. Shaw de strijd aan en schakelde twee van de zelf-rijdende kanonnen uit en dwong het derde zich tot buiten bereik terug te trekken. Tijdens de aanval door vijandelijke infanterie die direct daarop volgde toonde deze N.C.O. dezelfde moed en het opmerkelijke plichtsbesef die al zijn acties kenmerkten en hij droeg aanzienlijk bij aan de nederlaag en de vernietiging van de vijand.
Supplement to the London Gazette, 16 November, 1944.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto