TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Conway, John James

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
C Company, The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
16 november 1944
Aanbeveling:
Op 23 mei 1944, viel ďCĒ Company van de Seafort Highlanders of Canada, aangevoerd door Captain John James Conway de Adolf Hitler linie aan in het gebied kaart referentie 7419. Terwijl de aanval doorging werd een van de voorste pelotons van ďCĒ Compagnie vastgepind door vijandelijk vuur van een machine geweer post en de pelotons commandant werd gedood. Het momentum van de aanval stond op het punt om weg te vallen en onmiddelijke actie was nodig. Captain Conway organiseerde een detachement van 4 man van zijn Company Headquarters. Hij leidde ze persoonlijk tegen de vijandelijke geschuts positie. Een van zijn mannen werd geraakt terwijl hij een granaat wou gooien en liet de granaat vallen. Captain Conway pakte onmiddellijk de granaat op, maar terwijl hij hem weg wou gooien, ontplofte de granaat en blies zijn rechter hand eraf. Zijn onbevreesdheid had de rest van zijn groep verwondingen bespaard. Zonder aan zichzelf te denken leidde Captain Conway zijn mannen weer voorwaarts om de machine geweer post het zwijgen op te leggen. Er werden 3 gevangenen genomen en de rest gedood. Daarna reorganiseerde Captain Conway zijn compagnie, orders gevende voor de laatste fase van de aanval voordat hij zich liet afvoeren. Zijn kalmte, moed en het negeren van zijn eigen wonden was een inspiratie voor zijn mannen en grotendeels verantwoordelijk voor het continue (gestaag) voorwaarts gaan van de compagnie.

Supplement to the London Gazette, 16 November, 1944.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto