Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Allan, James Chalmers "Jim"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
B Company, 1st Battalion, The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
16 november 1944
Aanbeveling:
Op 23 mei 1944, nam ďBĒCompany van de Seaforth Highlanders of Canada aangevoerd door Major Allen, deel aan de bestorming van de Adolf Hitler linie, kaartreferentie 7419. Al vroeg in de actie vielen er in ďBĒ company veel slachtoffers onder de hogere rangen. Die verliezen, gecombineerd met het wegvallen van communicatie resulteerde in grote moeilijkheden met de bevelvoering. Terwijl hij de resten van pelotons reorganiseerde, zette Major Allen hardnekking door, vechtend voor elke centimeter. Uiteindelijk werd het doel van het bataljon ingenomen. Hier werd al snel duidelijk dat alle andere officieren van de vier compagnieŽn infanterie onder de slachtoffers waren. En in totaal waren er niet meer dan 100 overlevenden. Terwijl hij deze groepen snel reorganiseerde in een geimproviseerde compagnie liet hij een defensief plan uitvoeren om de positie te consolideren. Om 12:00 uur rapporteerde hij aan het bataljonshoofdkwartier dat het doel veilig was gesteld. Na een ononderbroken bombardement dat tot 17:00 uur duurde, volgde er een vijandelijk tegenaanval met tanks en infanterie waarbij Major Allen gewond raakte. Weigerend om geŽvacueerd te worden bleef hij het commando voeren, zijn mannen aanvoerend onder een vastberaden tegenaanval. Deze aanval werd afgeslagen en aan de vijand werden hevige verliezen toegebracht. Major Allenís doortastendheid en organisatietalent onder vuur vonden hun weerslag in de koppigheid van zijn mannen tegenover sterke Duitse tegenstand.

Supplement to the London Gazette, 16 November, 1944.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto