TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Charles William

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Sergeant (Waarnemend Sergeant)
Eenheid:
No. 9 Platoon, "A" Company, 1st Battalion The Queen's Own Rifles of Canada, 8th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, British Army
Toegekend op:
31 augustus 1944
Aanbeveling:
A Company van de Queen's Own Rifles of Canada was aanvalscompagnie tijdens de landing bij Bernières-sur-Mer op 6 juni 1944. 9 Platoon kreeg opdracht een verondersteld mitrailleurnest rechts van de landingsplaats van de compagnie uit te schakelen. Kort nadat het Platoon aan deze taak was begonnen raakte de pelotonscommandant van Sergeant Smith gewond en werd buiten gevecht gesteld terwijl het peloton zelf ook zware verliezen leed, vastgenageld als zij waren door zwaar vuur van mortieren en mitrailleurs. Sgt. Smith, hoewel zelf gewond, toonde groot leiderschap en deskundigheid bij het beantwoorden van het vuur en en maakte wat een sterk bezette positie bleek te zijn machteloos tegen de landing van andere troepen op het strand. Hij stelde zijn peloton zo op dat met hun vuur het vuur van de vijandelijke positie effectief werd geneutraliseerd. Had hij dat niet gedaan dan zou de landing van de volgende compagnie op die plek onmogelijk zijn geweest. Toen zijn peloton uiteindelijk werd afgelost, leidde hij het terug naar het verzamelgebied van de compagnie en bleef in actie totdat zijn compagniescommandant hem opdracht zich te melden voor medische behandeling. Zijn acties vormden steeds een inspiratie voor alle rangen.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto