TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Matthews, James Boyd

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
No.1 Troop, B Squadron, 2nd Armoured Regiment (Lord Strathcona's Horse (Royal Canadians)), 5th Canadian Armoured Brigade, 5th Canadian (Armoured) Division, Canadian Army
Aanbeveling:
Tijdens de actie op de Torrice kruising, snelweg 6, op 30 mei 1944, nadat er door de Reconnaissance Troop of the 2nd Canadian Armoured Regiment (Lord Strathcona's Horse) tanks waren waargenomen, kreeg 1st Troop, "B" Squadron onder commando van Lieutenant Black opdracht naar voren te gaan en aan te vallen. Bijna direct brak een ketting van de tank van de Troop Sergeant en de twee resterende tanks onder Lieutemnant Black en Corporal Matthews reden verder naar hun vuurposities. Ondertussen kwam de afdeling onder goed gericht en nauwkeurig vuur van de vijandelijke tanks en van zwaar vijandelijk granaat- en mitrailleurvuur. De tank van Lt. Black werd geraakt en vloog in brand maar daardoor niet afgeschrikt en geheel alleen ging Cpl. Matthews door en zette ondanks grote moeilijkheden de strijd voort. Door uitmuntende initiatieven en vastberadenheid en nog steeds onder hetzelfde zware vijandelijke vuur reed hij van positie naar positie en slaagde erin, een Mk V Pantertank te vernietigen, een zelf-rijdend 75 mm kanon en een Pzkw IV tank. Pas nadat hij al zijn munitie had verschoten brak deze NCO het gevecht af om zich uit een kapotte tank vlakbij te bevoorraden.
Tijdens deze aanvulling hielp Cpl. Matthews bij het afvoeren van gewonden terwijl hij nog steeds onder zwaar vijandelijk mitrailleurvuur lag; nadat hij zijn voorraad had aangevuld ging hij naar voren om de rechterkant van de kruising te dekken. Onderweg ging de koppeling kapot en de tank liep vast in het zware terrein waarna hij de bemanning liet uitstappen en zich op de bedreigde flank ingroef. Hij bleef de hele nacht paraat voor de verwachte tegenaanval.
Door zijn moedige leiding en zijn taaie vastberadenheid was Cpl. Matthews verantwoordelijk voor het keren van het tij op een moment waarop de situatie kritiek was omdat het onmogelijk was meer tanks in stelling te brengen vanwege de toestand van het terrein en de voordelige en alles overheersende posities die de vijand bezette.

Supplement to the London Gazette, 26 October, 1944.
Distinguished Conduct Medal

Bronnen